Olin paikalla 9.5.2019 Etelä-Hämeen Keskustan piirin vuosikokouksessa, joka oli sangen eripurainen. Hämeenlinnan lyseolla ruodittiin Keskustan kannatuksen syvää romahdusta Etelä-Hämeen alueella. Puheenvuoroja kuunnellessa tuli vähän sellainen vaikutelma, että omat olivat kampitelleet omia maakunnallisen kampanjoinnin aikana. Eräs paikalla olija tiivistikin asian hyvin kysymällä, että kuka näin eripuraista porukkaa äänestäisi?
Kokouksessa syytettiin Keskustan kansanedustajia ja muita vaikuttajia kentän kuuntelemisen puutteesta. Kuulo kuulemma katoaa, kun noustaan Arkadianmäelle tai kävellään valtioneuvoston portaita ylös. Sinänsä tuttuja väitteitä myös Reserviläisliitosta. Myös liiton johto on monien jäsentemme mielestä useimmiten väärässä eikä kuuntele kenttää.
Olen tehnyt paljon yhteistyötä Eduskunnan ja kansanedustajien kanssa. Tämä aikana olen oppinut, että politiikka on viime kädessä aina kompromissien tekemistä. Suomessa kun ei ole yksipuoluejärjestelmää.
Illan parhaan puheenvuoron käytti entinen kansanedustaja ja puolueen aiempi varapuheenjohtaja Timo Kaunisto, jonka mukaan Keskusta valitsi väärän hallituskumppanin edellisten vaalien jälkeen. Kokoomuksen mukaanotto hallitukseen SDP:n sijasta johti oikeistolaiseen köyhienkurituspolitiikkaan, joka nyt näkyi kannatuksen laskuna. Kansantalous saatiin toki aiempaa paremmalle tolalle mutta tämä tehtiin köyhimmän kansanosan ja palkansaajien kustannuksella.
Eurovaalitunnelmiin ei tässäkään kokouksessa vielä oikein päästy. Paikalla olivat lisäkseni ehdolla olevat Mirja Vehkaperä, Pekka Puska ja Jouni Kemppainen. Meitä toki kohteliaasti kuunneltiin mutta yhtään puheenvuoroa yleisö ei aiheesta käyttänyt eikä vaali-innostusta ollut havaittavissa.
Europarlamenttivaaleihin on nyt kaksi viikkoa ja ennakkoäänestys alkaa jo ensi keskiviikkona. Nyt puoluetyön painopiste pitäisi siirtää näihin vaaleihin tai saamme takkiin jo toisissa vaaleissa peräkkäin. Nyt olisi aika alkaa pelata tätä peliä joukkueena ja keskittyä seuraavaan otteluun.
Europarlamentti tuntuu monesta etäiseltä, vaikka sieltä tulevat direktiivit ja muut linjaukset raamittavat vahvasti suomalaisten elämää. Puolet Eduskunnan vuosittaisesta lainsäädäntötyöstä juontaa nykyisin juurensa EU:n linjauksista. Muistakaa äänestää 26.5. järjestettävissä Euroopan parlamentin vaalissa.