Quantcast
Channel: Keskusta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 585

Sote-uudistus tarjoaa mahdollisuuden virkamiesrälssin leikkaamiseen

$
0
0

Tasan viikko sitten koko valtakunta seurasi, kun Sipilän hallitus oli hajoamispisteessään. Hallitus onnistui kuitenkin sopimaan riitansa ja niin sote-uudistus otti taas kerran askeleen eteenpäin.

Miksi sote-uudistus on tärkeä?

Kuten kaikki tietävät, Suomen kansantalous on suurissa vaikeuksissa. Bkt:n kasvu on euroalueen hitainta ja vuoden 2007 jälkeen julkinen sektori on ottanut velkaa kymmeniä miljardeja euroa. Politiikot joutuvat leikkaamaan hyvinvointipalveluja ja työttömyys on kasvussa.

Tämän kaiken lisäksi sosiaali- ja terveysmenot ovat kasvamassa väestön vanhenemisen takia. Kun huoltosuhde samalla heikkenee, niin perinteinen hyvinvointivaltio on vaarassa ja vaatii uudistamista.

Yksi tapa hillitä kustannusten kasvua on uudistaa hallinnollisia rakenteita. Hallituksen sote-esityksessä Suomeen tulisi 15 sote-aluetta ja 18 maakunnallista itsehallintoaluetta. Uudistus on minusta hyvä. Vaikka sote-alueet ei tietenkään väestön ikääntymistä vähennä, niin kustannusten nousua voidaan hillitä, kun päällekkäistä hallintoa leikataan ja tehostetaan. Lisäksi kun eri sote-yksiköt, kuten esimerkiksi sairaalat, erikoistuvat, niin palveluiden saatavuutta voidaan tehostaa, ilman että niitä leikataan.

Olen myös tyytyväinen, että hallitus päätyi raha seuraa potilasta-malliin, mikä lisää ihmisten valinnanvapautta. Markkinatapaus on erinomainen tapa järjestää palveluja ja määrittää niiden hintoja. Sen lisäämisellä sote-palveluiden tehostaminen on mahdollista. Vasemmistolaiset tahot parjaavat paljon ulkoistuksia ja kilpailutuksia, mutta viisasti toteutetuna ne takaavat palveluiden laadun ja saatavuuden kohtuuhintaisesti.

Koska julkinen talous on niin pahassa tilanteessa, niin pelkät hallinnolliset uudistukset ja tehostaminen eivät riitä, vaan todennäköisesti leikkauksiakin tarvitaan. Niihin pitää olla valmis, mutta ne eivät saa perustua pelkästään keskittämiseen, jolloin ihmisiltä katoaisivat lähipalvelut.

Virkamiesrälssiä pitää leikata

Kun hallintouudistusta toteutetaan, niin siinä luodaan uutta hallintoa, joka nielee rahaa virkamiesten ja poliitikkojen palkkioihin. Tämä on hyväksyttävää, koska yhteiskunta ei pyörisi itsekseen. Kuitenkin kansalaisten kannattaa olla tarkka virkamiesten ja poliitikkojen etujen kanssa, sillä ihmisellä on paha tapa ahnehtia, jos hänelle annetaan siihen mahdollisuus.

Kun uutta hallintoa luodaan, niin silloin tarjoutuu todellinen tilaisuus säästää vanhasta. Suomessa 317 kuntaa, joilta soteuudistus vie merkittävän osan tehtävistä. Tämän lisäksi Suomessa on 184 kuntayhtymää, joiden päätehtävä on yleensä tuottaa erilaisia sote-palveluja.

Siksi minusta kuntien ja kuntayhtymien hallintoa pitää lakkauttaa ja leikata, koska niillä ei ole enää entisenlaisia tehtäviä. Veronmaksajien rahoja pitää käyttää hyvinvointipalveluihin, ei erilaisten hallintohimmeleiden pyöritykseen. Kun kuntien tehtävistä lähtee karkeasti ottaen puolet pois, tämän pitäisi näkyä suoraan myös kuntapoliitikkojen palkkioissa.

Tällaiset hallinnon leikkaukset vaativat suurta poliittista tahtoa, koska poliitikoilla ja virkamiehillä on tapana varmistaa omat, kavereiden ja hyvien veljien asemat. Saavutetuista eduista luopuminen on vaikeaa. Tässä tarjoutuu perussuomalaisille tilaisuus loistaa. Puolue ei ole vanha, eikä sillä ole virkaläänityksiä puolustettavanaan. Puolueen pitäisi luonteensa mukaisesti puolustaa kansan etua populistisesti eliitin kähmintää vastaan.

Vielä maakuntahallinnosta

15 sote-aluetta ja 18 maakunnallista itsehallintoaluetta on paljon Suomen kokoisessa maassa. Luku 18 oli keskustan tavoite, jonka se sai läpi tiukkojen neuvotteluiden jälkeen. Minusta parempi luku sote-alueille ja itsehallintoalueille olisi ollut 12, mikä on myös nykyisten vaalipiirien lukumäärä.

Manner-Suomessa on kaksi alle 100 000 asukkaan maakuntaa (Kainuu ja Keski-Pohjanmaa) sekä kahdeksan alle 200 000 asukkaan maakuntaa. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_maakunnat) Asiantuntijoiden mukaan liian pienet sote-alueet eivät pysty takaamaan palveluiden hyvää laatua ja saatavuutta. Lisäksi mitä enemmän alueita, sitä enemmän kuluu rahaa aluehallintoihin.

En ota kantaa, mitkä maakunnat pitäisi yhdistää, mutta toivon, että kun kerran tuleva hallitus ei halua luoda järkevän kokoisia alueita, niin sen seuraaja olisi tässä asiassa järkevämpi ja yhdistäisi niitä toisiinsa. Nostan toki hattua Sipilän hallitukselle, että se on saamassa pitkään vatuloitua sote-uudistusta eteenpäin. Toisaalta olen kuullut eliitin suunnalta, että uudistus saattaa hyvinkin kaatua perustuslakivaliokuntaan, juuri sote-aluiden liian pienen koon vuoksi.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 585

Trending Articles