Pääministeri Juha Sipilän mukaan sote ei kaatunut perustuslakiin tai hallituksen esityksen puutteisiin vaan opposition vastustukseen. Näin kerrotaan Ylen uutisjutussa lauantaina 9.3.2019 (https://yle.fi/uutiset/3-10681141).
Suomen korkein lakien perustuslainmukaisuutta tulkitseva toimielin on eduskunnan perustuslakivaliokunta. Vaalikauden 2015-2019 aikana perustuslakivaliokunta on antanut Sipilän hallituksen sotemaku-uudistuksen lakipaketeista kolme kriittistä, mutta yksimielistä lausuntoa.
Valiokunnassa hallituspuolueiden kansanedustajia on enemmän kuin opposition edustajia, joten oppositio ei ole voinut ylivallallaan päättää valiokunnan lausunnoista.
Pääministeripuolue keskustan edustajat eivät ole jättäneet valiokunnan lausuntoihin eriävää mielipidettä, vaan ovat olleet valiokunnan yksimielisten lausuntojen takana, eli toisin sanoen ovat hyväksyneet valiokunnan kriittiset lausunnot.
Jokaisessa lausunnossa valiokunta on esittänyt useita muutoksia ja on pyytänyt hallitusta korjaamaan lakipakettia. Helmikuussa 2019 annetussa sotemaku-uudistusta koskevassa kolmannessa lausunnossa perustuslakivaliokunta vielä nostaa esiin parikymmentä uudistukseen liittyvää valtiosääntöoikeudellista ongelmaa.
En haluaisi väittää, että pääministeri Sipilä puhuu palturia. Sen vuoksi pitää tehdä tarkentava kysymys pääministeri Sipilälle. Milloin perustuslakivaliokunta on antanut lausunnon, missä todetaan, että Sipilän hallituksen sotemaku-esityksessä ei ole perustuslaillisia puutteita eikä muitakaan puutteita?