Vesa Levonen on kirjoittanut tekstin; aloittaisin vähän siitä aiheesta. Tekstissään Kotkan keskustalainen kaupunginvaltuutettu on sitä mieltä, että hallitusyhteistyöstä kieltäytyminen on ihmisarvon riistämistä. Siis kun esimerkiksi perussuomalaiset eivät tahdo hallitusyhteistyötä vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa, riistävät he kyseisiltä puolueilta ihmisarvon.
Tai jotain.
Omat tunnelmani olivat lähinnä surulliset maamme koulutusjärjestelmän epäonnistumisen myötä, kun luin kyseistä tekstiä maakuntatason poliitikon kynästä. Kerrataanpa.
Suomessa toimitetaan neljän vuoden välein valtakunnallinen eduskuntavaali. Vaalien jälkeen käynnistyvät kansanedustajamääriltään suurimman puolueen johdolla hallitustunnustelut. Tällöin demokraattisesti eniten vaikutusvaltaa saaneen puolueen demokraattisesti valittu puheenjohtaja keskustelee muiden demokraattisesti tietyn kansanedustajanmäärän saavuttaneiden puolueiden demokraattisesti valittujen puheenjohtajien kanssa puolueiden tavoitteiden yhteensopivuudesta.
Kun saadaan sovittua toteuttamiskelpoinen ohjelma jonkin puoluekokoonpanon kesken, presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Tällöin seuraa demokraattinen äänestys, jossa mitataan, nauttiiko sovittu hallituspohja demokraattisesti valitun kansanedustuslaitoksen demokraattista tukea.
Tuloksena osa puolueista jää ulos hallituksesta, oppositioon. Demokraattisesti päätetyn suurimman puolueen demokraattisesti valittu johtaja sopi muiden demokraattisesti valtansa saaneiden puolueiden demokraattisesti valittujen puheenjohtajien kanssa asiasta.
Heidän ihmisarvoaan ei loukattu, hallituksesta ulosjäänti kun ei yksiselitteisesti ihmisarvoosi vaikuta negatiivisesti. Hallituksen muodostamisessa kyse ei siis ole päättäjien ihmisarvosta. On kyse poliittisesta päätöksenteosta ja siitä, minkälaiselle tavoitepohjalle saadaan enemmistön tuki. Demokraattisesti.
Perussuomalaisia ei olla "eristämässä". Muut puolueet, joita suomalaisista kannattaa 90 %, vain katsovat, että perussuomalaisten kanssa ei ole sellaisia yhteisiä tavoitteita, joille saataisiin enemmistön demokraattinen tuki parlamentaarisessa järjestelmässämme.
Kenties sen sijaan että vaaditaan demokraattisesti mitattuna suurempien puolueiden pakottamista 10 % kannatuksen puolueen tavoitteiden hyväksymiseen, kannattaisi muokata omia tavoitteita muiden suuntaan jos hallitukseen tahtoo. Perussuomalaisten tulisi muokata tavoitteitaan sellaisiksi, jotka enemmistö voi hyväksyä, tai nostaa kannatustaan suurimmaksi puolueeksi, jotta muiden on pakko ne hyväksyä ainakin osittain.
Se tosin varmaan vaatisi jälleen tavoitteiden muokkaamista suuremmalle kansanosalle hyväksyttävämmäksi.
Itseasiassa perussuomalaisten äänestäjät ovat tutkitusti vähiten muiden puolueiden kanssa hallitusyhteistyötä tahtova puolue. Levosen tekstin argumentaation perusteella voidaan siis päätellä, että perussuomalaiset tahtoisivat ilmeisesti riistää ihmisarvoja muilta puolueilta enemmän kuin muut.
Tai jotain.