Teknisen lautakunnan tekemä päätös veden hinnan korottamisesta puhuttaa kovasti Juvalla. Osallistuin teknisen lautakunnan kokoukseen, jossa kyseinen päätös tehtiin. Kokousta varten tein jo ennakkoon valmiiksi kirjallisen eriävän mielipiteeni esityslistan asiaan 2, VESIMAKSUJEN TARKISTUS.
Täällä Juvalla keskustapuolue on isoin puolue ja näin valta päätöksenteossa on keskittynyt kovasti keskustalle. Vastaava tilanne on tuttu maaseudulla lähes koko maassa. Keskustapuolueen ykköstykkiä pääministeri Juha Sipilää on syytetty viime päivinä kovin sanoin valehtelusta. Edellisessä kappaleessa mainitun teknisen lautakunnan kokouksen jälkeen tuli keskustan toiminnasta mieleen vanha sanonta ”mitä iso edellä, sitä pienet perässä”.
Tuohon teknisen lautakunnan kokoukseen osallistui lautakunnan jäseniä allekirjoittaneen lisäksi keskustapuolueesta, kokoomuksesta ja demareista. Vesimaksujen tarkistus haiskahti vedätykseltä jo esityslistan mukaan, jossa Juvan talous- ja jätevesimaksuja oltiin korottamassa 25 % siten, että uusi taksa astuisi voimaan 1.1.2018. Esityslistassa oli vain yksi liite tähän asiaan, jossa hienosti esiteltiin naapurikuntien korkeampia vesitaksoja Juvaan verrattuna. Korotusta oli kokouksessa puolustelemassa keskustapuoluetta edustavat kunnan hallituksen puheenjohtaja ja edustaja. Jälkeenpäin ajateltuna vedätyksen makua ei lievennä se, että uusi hallintosääntö oli muuttunut hiljattain ja siitä ei hiiskuttu jäsenille sanallakaan. Uuden hallintosäännön mukaan lautakunnan tekemä päätös on lopullinen, eli se ei enää etene kunnan hallituksen, eikä valtuuston päätettäväksi. Uudesta hallintosäännöstä oltiin hiiren hiljaa vielä siinäkin vaiheessa, kun yksi jäsen mainitsi puheenvuorossaan puoltavansa korotusta sen vuoksi, että päätöksenteko on niin hidasta. Eli oli siinä ymmärryksessä, että asia vielä käsitellään kunnan hallituksessa ja valtuustossa. No, kaikenlaisia perusteluja sitä kuuleekin näinkin tärkeää asiaa käsiteltäessä, mutta jääköön kyseisen perustelun arvo lukijoiden arvioitavaksi.
Otin kokouksessa puheenvuoron heti asian esittelyn jälkeen ja tein seuraavan vastaesityksen.
”Esitän, että asia laitetaan uudelleen valmisteluun ja että Juvan talous- ja jätevesimaksua korotetaan maltillisesti korkeintaan 3-10 % kerralla. Jos lisäkorotukselle on myöhemmin tarvetta, sitä voi esittää toteutuneiden investointien perusteella. Esitän myös, että uudelleen valmistelussa huomioitaisiin mahdollisuutta muuttaa veden hinnoittelu kulutuksen mukaan yrityksille niin, että vesi olisi suhteessa halvempaa niille, jotka käyttävät sitä enemmän. Uudelleen valmistelussa on huomioitava paljon vettä käyttävät yritykset ottamalla heidät mukaan neuvotteluun.”
Perustelin esitystäni seuraavasti.
”Juvalla on paljon yritystoimintaa, jotka käyttävät paljon vettä ja kuuluvat korotuksen piiriin. Esimerkiksi Salico Oy, Kruunu Herkku Oy, autopesulat, mattopesula ja niin edelleen. Näin suuri korotus kerralla on kohtuuton näitä yrityksiä kohtaan. 25 % korotus pakottaisi yrityksiä korottamaan tuotteidensa tai palvelunsa hintoja. Hintojen korottamisen seurauksena yritykset menettävät pahimmillaan asiakkaita, joka johtaa työpaikkojen vähenemiseen kunnassa. Yrityksille, mutta myös kotitalouksille näin suuri kertakorotus on suorastaan lamauttava, sillä myös vesikustannukset on otettu huomioon kaikissa talouslaskelmissa, kun on otettu monenlaisia rahoituksia, joiden hoitamisesta on selvittävä. Salico Oy:ltä saatujen tietojen mukaan heidän vedenkulutus vuonna 2016 oli 48500 m3, eli 25 % korotus veden hintaan vaikuttaisi heidän tulokseensa todella merkittävästi. Vesi on tärkeä elementti heidän tuotannossa. Sama tilanne on myös Kruunu Herkku Oy:n kanssa.”
Vastaesitykseni sai aikaan painetta ja sen seurauksena syntyi keskustelua. Kunnan hallituksen puheenjohtaja ja jäsen vuorotellen puolustelivat korotusta. Molemmat painottivat, että veden hintaa Juvalla ei ole tarkistettu kahdeksaan vuoteen. Tämä osoittautui täydeksi valheeksi kokouksen jälkeisenä päivänä, kun kunnasta saatujen tietojen mukaan vesitaksoja oli korotettu vuosina 2012, 2013, 2014 ja 2016. Eli lautakunnan jäseniä johdettiin harhaan valehtelemalla. 25 % korotusta puolusteltiin myös mainitsemalla tulevista investoinneista (vesitornin remontti, pumppaamojen uusintaa ja putkistoremontit). Kunnanhallituksen jäsen kertoi myös veden olleen aina Juvalle hyvä bisnes, eli kannattavaa toimintaa. Kysyin, ”mihin tuotot tästä vesibisneksestä on käytetty ja eikö näillä tuotoilla olisi voinut varautua tuleviin investointeihin, ettei tarvitsisi nyt korottaa veden hintaa näin paljon..”. Tähän sain vastaukseksi teennäistä hymyilyä. Kyllähän tulevista vedenjakeluun liittyvistä investoinneista olisi pitänyt olla laskelmia jo esityslistan liitteenä, jotta lautakunnan jäsenet olisivat voineet niihin perehtyä jo ennen kokousta hyvissä ajoin.
Keskustalainen lautakunnan naisjäsen otti asiaan myös rohkeasti kantaa. Hän kannatti esitystäni, jonka seurauksena tekninen johtaja muutti alkuperäisen 25 % korotusehdotuksen 15 %:iin. Asia eteni äänestykseen ja esitykseni hävisi äänestyksen täpärästi 3-4. Esitykseni puolesta äänesti kaksi keskustan naisjäsentä. Tähän väliin täytyy kyllä mainita, että Juvalla keskustapuolueessa on naisilla enemmän munaa tehdä kuntalaisten edun mukaisia päätöksiä kuin miehillä. Kyllä tästä minulle jäi sellainen kuva, että etukäteen oltiin päätetty 15 % korotuksesta ja esitettiin tarkoituksella 25 %. Näin saatiin asian ympärille ”huutokauppa”, jolla vedätettiin lautakunnan pässeimmät vastuukarsinaan vastaamaan huutokauppapäätöksestä kuntalaisille. Vastuuta korotuksesta kantaa nyt myös demarit ja kokoomus. Heidän mielestä on ok korottaa vesitaksoja 15% näkemättä mitään laskelmia tulevista vedenjakeluun liittyvistä investoinneista. Joku taisi mainita asian yhteydessä, että kunnalle on tulossa muitakin isoja investointeja, kuten uusi koulu. Niin, kyllä minä sanon, että muihin isoihin investointeihin pitää suunnitella varojen keruu ihan jotain muuta kautta kuin vesimaksua korottamalla. Ei paljon järki päätä pakota, jos vesitaksan kautta laitetaan paljon vettä käyttävät yritykset maksamaan uutta koulua. Tämäkö on meidän päättäjien kiitos paikallisille yrityksille siitä, kun ovat luoneet paikkakunnalle työpaikkoja.
En tiedä millaista ripitystä vastaesitystäni kannattaneet jäsenet ovat joutunut kokemaan puolueeltaan, mutta sama ilmiö tämänkin kokouksen jälkeen on tapahtunut, mitä tapahtui jokin aika sitten valtuuston kokouksen jälkeen. Viittaan valtuuston kokoukseen, josta kirjoitin myös täällä Uudessa Suomessa otsikolla ”Huoneentauluilla yritetään alistaa kuntapolitiikassa”. Eli kokouksissa runnotaan väkisin huonosti valmisteltu kyseenalainen päätös voimaan keinoja kaihtamatta ja sen jälkeen hätääntyneenä aletaan kokoontumaan ja miettimään mitä tuli päätettyä. Tuon mainitsemani huoneentaulun tiimoiltahan kaikki kutsuttiin vasta päätöksen jälkeen keskustelemaan päätetystä taulusta, koska taulusta alettiin puhumaan julkisuudessa. Nyt paljon keskustelua herättänyt päätös vesimaksujen korotuksesta on samaan tapaan koonnut virkamiehiä ja hallituksen väkeä häntä koipien välissä raapimaan hiusrajojaan. Toivotaan, että tehty päätös kuntalaisten ja paikallisten yritysten eduksi kumoutuu muutoksenhakuprosessin kautta ja siirtyy uudelleen valmisteluun. Olkoon tämä opetus Juvan päättäjille siitä, että päätettäväksi tulevat asiat täytyy valmistella hyvin.
Nyt kun kunnan hallintosääntö on muuttunut, olkaa hyvät ihmiset tarkkana siellä lautakunnissa. Me lautakunnan jäsenet olemme vastuussa siellä tehdyistä päätöksistä. Päätöksistä eivät ole vastuussa teille asiaa valmistelevat tahot, jotka yrittävät mahdollisesti vedättää teitä tekemään heille mieleisiä päätöksiä.
Syysmarkkinoiden helppoheikkejä lainaten, ”eikä tässä vielä kaikki”. Kirjoitan tätä tekstiä parhaillaan Uuden Suomen puheenvuoroon tiistaina 31.10.2017 ja ajastan julkaisun torstaille 2.11.2017 koska lähden huomenna ulkomaille reissuun. Eli sääntöjen mukaan voin nämä asiat julkaista vasta torstaina, kun ne muuttuvat julkiseksi. Torstaina on määräpäivä pöytäkirjan tarkastamiselle, eli sen jälkeen pöytäkirja on julkinen. Noudattaako kunnan virkamiehet ja hallituksen johto näitä sääntöjä? Ei noudata! Eilen oli kunnan hallituksen kokous ja tänään Juvan lehti julkaisi hallituksen kokouksen kulusta jo jutun. Kyselin asiaa kunnasta ja sieltä kerrottiin, että juttu on tehty esityslistan pohjalta ja lehteen on tehty tiedote kokouksen kulusta. Siis mitä? Joo, tämä on ollut kuulemma käytäntö aina. Siis kunnan päätöksentekoon liittyy sääntöjen vastaisia käytäntöjä. Minä veikkaan, että tästä valtuustokaudesta on tulossa kaikin puolin mielenkiintoinen ja vaihderikas.