Eduskunnan toisiksi suurin ryhmä hajosi kahtia, mutta hallitus jatkaa entisellään, samalla linjalla.
Toivon todella, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustalainen pääministeri Sipilä eivät puhu länsimaisista arvoista, jokaisen ihmisen luovuttamattomista ihmisoikeuksista ja oikeusvaltioperiaatteista vain poliittisen draaman tähden. Heidän on tarkoitettava sanomaansa todella.
Nyt siihen on näytön paikka. Hallituksen maahanmuuttopoliittinen linja on Halla-ahon käsialaa ja sisäministeri Petteri Orpon valmistelema. Kun Orpo ja Sipilä tekivät nyt – aivan oikein – pesäeron Halla-ahon linjaan, toivon että se näkyy myös hallituksen linjassa. Muuten teot eivät vastaa painavia ja tärkeitä sanoja.
Moni näki hallituskriisissä myös hyvän puolen, nimittäin soten osalta. Olisi ollut onni onnettomuudessa, jos soten laaja valinnanvapaus olisi mennyt hallituksen myötä.
Näyttää siltä, että kokoomus on pelannut vivutustaktiikkaa noudattaen: vaaditaan mahdottomia ja tyydytään sopimukseen, jota ei olisi saavutettu ilman älyttömiä vaatimuksia.
Istun itse sekä parlamentaarisessa sote-seurantaryhmässä että valtiovarainvaliokunnassa. Parlamentaarinen sote-seurantaryhmä on ollut käytännössä jäissä jo hyvän aikaa, ja soten käsittely on nyt valiokunnissa.
Valtiovarainvaliokunnassa asiantuntijat ovat todenneet hyvin ykskantaan, että tavoiteltuja kustannussäästöjä ei olla saavuttamassa eivätkä markkinat ole valmiita esitetyn kaltaiseen markkinallistamiseen. Kiteyttäen voisi todeta, että kaikki laajan valinnanvapauden tavoitellut hyödyt on ammuttu alas ja kaikki uhkat on todettu isoiksi. Kaiken tämän on voinut sanoa jo etukäteen. Kaikki tämä on ollut hallituksella tiedossa.
Olen varoittanut jo aikaisemmin, ettei hallituksen esitys mene esitetyssä muodossa läpi perustuslakivaliokunnasta. Sitä hallituksen on pakko kuunnella, vaikka asiantuntijoiden ja valiokuntien näkemykset sivuutetaan.
Jos koko hallituskauden tärkein rakenneuudistus halutaan saada läpi, ja samalla täyttää sen alkuperäiset tavoitteet sekä noudattaa perustuslain kirjainta, on syytä edetä seuraavasti:
Luovutaan laajasta valinnanvapaudesta. Hyödynnetään ennemmin vaikka palveluseteleitä ja monipuolistetaan markkinoita velvoittamalla maakunnat toteuttamaan erilaisia suppeampia kokeiluita.
Annetaan maakunnille verotusoikeus.
Toteutetaan uudistus parlamentaarisesti.
Ei tehdä sutta heti alkuun, vaan tehdään maakuntajako suoraan vanhan läänijaon pohjalta. Toteutetaan siis 12 maakunnan malli.
Jos perustuslakivaliokunnan käsittelyn jälkeen pakkoyhtiöittämisestä luovutaan, sen on hyvä asia. Etenkin henkilöstön kannalta. Mutta se ei poista kaikkia muita laajan valinnanvapauden ja palveluiden markkinallistamisen ongelmia.
Vetoan hallitukseen, että sote-uudistus toteutetaan asiantuntijajärjellä ja yhteistyöllä.