Keskustelu hallintarekisteristä käy kuumempana kuin aikoihin. Viime viikkoisen eduskunnan kyselytunnin jälkeen paljastui, että valtiovarainministeri Alexander Stubb puhui vähintään muuneltua totuutta sanoessaan, että 90 prosenttia viranomaisista olisi kiistanalaisen hankkeen takana. Todellisuus on aivan päinvastainen. Hallintarekisteriä kannattaa noin 10 prostenttia viranomaisista, muut vastustavat tai eivät osaa ilmaista kantaansa. Viranomaisistahoista esimerkiksi poliisi ja verottaja ovat suhtautuneet hallintarekisteriin kielteisesti. Hanke on siis aiheuttanut närää viranomaistahoissa ja kansalaisjärjestöissä. Se on ollut myös vaikea pala nieltäväksi tavallisille kadutallaajille.
Viranomaislausuntojen mukaan hallintarekisteri mahdollistaisi omistuksen piilottamisen ulkomaille. Lisäksi uudistus vähentäisi tiedonsaannin avoimuutta. Kysymys kuuluukin: miksi pienen raharikkaiden joukon pitäisi sallia kiertää veroja, kun samalla talkooretoriikkaa tarjotaan yhteiskunnan vähävaraisimmille? Toivon lämpimästi että puolueeni, keskusta, toimii hallituksessa siten, että hallintarekisteri haudataan.
Valtiovarainministeri Stubb tuntuu jääneen asiassa kovin yksin. Kyselytunnilla hän puolusti hanketta yksin. Kysymys kuuluukin: kuka vetelee taustalla naruista? Onko viimein paljastunut, että valtiovarainministeriön virkamiehet tekevät ihan oikeata politiikkaa puolueettoman valmistelun sijaan? Salainen muistio on paljastanut, että ministeriö on yrittänyt ohjailla mediahuomiota pois hallintarekisterin kipukohdista. Lisäksi ministeriö on valinnut hankkeeseen myönteisesti suhtautuvia toimittajia tekemään uutisointia aiheesta. Pitää kuitenkin muistaa, että VM:n vero-osasto on vastustanut uudistusta, mutta vaiennettu julkisuudesta. Myös Stubb itse kirjoitti blogissaan, etteivät ministeriön toimintatavat hallintarekisterin suhteen ole olleet oikeita.
Keskustan kentällä hankkeeseen suhtaudutaan pääosin hyvin kielteisesti. Ulkomaiset omistukset ovat utopiaa tavalliselle puolueen jäsenelle ja ne sitä paitsi sotivat monen oikeustajua vastaan. Keskiverto kepulainen haluaa tehdä työtä ja maksaa veronsa Suomeen. Sen sijaan eduskuntaryhmässä kannattajia lienee jonkin verran, mutta julkisesti hanketta ei ole juuri puolustettu. Hallintarekisterin kannattajat lähestyvät asiaa kilpailun lisäämisen ja kansainvälisyyden näkökulmasta. Hallintarekisteriä ovat keskustan edustajista vastustaneet julkisesti ainakin Anne Kalmari ja Sirkka-Liisa Anttila hankkeeseen liittyviin epäselvyyksiin vedoten. Puoluejohto ei ole halunnut kommentoida asiaa kovin selväsanaisesti. Hallitus halutaan pitää kasassa ja asiaan palata valtioneuvostossa ja eduskuntaryhmässä alkuviikosta. Sen jälkeen on lopullisten päätösten vuoro.
Nyt kun perussuomalaiset ovat irtautuneet hankeesta ainakin henkisellä tasolla ja keskustalaisista edustajista suuri osa suhtautuu hankkeeseen epäillen, on myös kokoomuksessa aika istua kannolle ja polttaa tuumaustupakki. Hallitusta ei voi tähän kaataa.