Matti Vanhanen kommentoi USU:lle kansalaisaloitteista (50.000 allekirjoittajan rajasta) seuraavasti:
"Vanhasen mukaan aloitteiden vaatimaa kannattajamäärää ei ole syytä nostaa. Sen sijaan hallitusohjelmaan on kirjattu, että niiden allekirjoittamisen ikäraja lasketaan 15 vuoteen.
– On mahdollista, että joskus myöhemmin määrää joudutaan pohtimaan, jos aloitteen allekirjoittaminen alkaa olla yhtä helppoa kuin peukutuksen laittaminen Facebookiin, Matti Vanhanen pohtii.
Kansalaisaloitteiden ruuhkasta kertoo se, että puhemiehen sijaan ne ottaa eduskunnassa vastaan eduskunnan lainsäädäntöjohtaja. Muutos tehtiin, kun Vanhanen nousi alkukesästä eduskunnan puhemieheksi.
– Talon sisällä linjasin niin, että kun näitä on nyt sen verran paljon tulossa, siirrytään ainakin minun kauteni ajaksi järjestelmään, jossa lainsäädäntöjohtaja ottaa eduskunnan puolesta aloitteet vastaan. Ensimmäiset aloitteet tällä menettelyllä on jo vastaanotettu, Vanhanen toteaa."
https://www.verkkouutiset.fi/matti-vanhanen-usulle-kansalaisaloitteiden-suosio-yllatti/
Erityisen mielenkiintoisen Vanhasen vanhanaikaisesta näkökulmasta ja johtopäätöksestä tekee sen, että mm. Euroopassa ja laajemminkin demokraattisissa yhteiskunnissa kansalaisten suora osallistuminen ja vaikuttaminen kasvaa entisestään. Mm. lähes jokaisessa eurooppalaisessa valtiossa, kuten Suomessa podetaan demokratian legitimiteettikriisiä, edustuksellisen demokratian uskottavuutta.
Pöyristyttävän Vanhasen kommentista tekee se, että hän toteaa, että "aloitteen allekirjoittaminen alkaa olla yhtä helppoa kuin peukutuksen laittaminen Facebookiin". Vanhasen kannattaisi kokeilla miten monimutkainen suhteessa fb-peukutukseen kansalaisaloitteen allekirjoittaminen on johon vaaditaan mm. pankkitunnuksien kautta identifioituminen. Aloitteiden allekirjoittaminen on kaikkea muuta kuin fb-peukuttamista.
Laadin parhaillaan väitöskirjaa kuntalaisen aloiteoikeudesta ja sen yksi tuleva johtopäätös on se, että Suomessa edustuksellisen demokratia (lue: eduskunta, kuntien valtuustot) on päättäjien ja lainsäätäjien näkökulmasta asia numero yksi eikä suoralle demokratialle - kansalaisten osallistumiselle - ole vielä 2020-luvun kynnykselläkään sijaa vaikka kansalaisyhteiskunta sitä yhä enenvässä määrin vaatiikin. Vanhasen esittämä vanhanaikainen näkemys on kaikkea muuta johon eurooppalainen ja suomalainen kansalaisyhteiskunta on johtamassa.
Mikäli puolueen nykyinen johto ja tuleva johto allekirjoittaa Vanhasen näkemyksen, on puolueelle katastrofi valmis, ellei se jo sitä ole. Nyt kun Keskustapuolue rämpii historian pahimmassa tilassa ja alhossa ja etsii alkiolaisia juuriaan, tulevan puoluejohdon joka syyskuussa valitaan, on ammuttava Vanhasen vanhanaikainen näkemys siltä seisomalta alas.
Puheenjohtajakanditaattien Kulmunin ja Kaikkosen kannattaa ampua Vanhasen näkemys alas jo ennen puoluekokousta sillä Vanhasen lähestymiskulma ja "sammakko" kansalaisten osallistumiseen ja vaikuttamiseen on niin vanhanaikainen, ettei se ole omiaan nostamaan puolueen kannatusta ylöspäin vaan johtaa päin vastoin puolueen kannatuksen vapaaseen pudotukseen jonka alulle panevana voimana ei olisi ensilukemalta olettanut ja uskonut olevan puolueen emerituspuheenjohtaja Vanhasen.
Keskustapuolueen onni on, että ehdolla puolueen puheenjohtajaksi nuoria voimia ja Vanhasen kaltaiset vanhat lähestymiskulmat ovat pian taakse jäänyttä poliittista elämää. Muussa tapauksessa Keskustapuolueella ilman nuoria puheenjohtajaehdokkaita ei olisi mitään tulevaisuutta.
Emerituspuheenjohtaja Vanhasen möläytyksillä kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien - äänestäjien - aliarviomisen osalta voidaan toivottavasti pyyhkiä Keskustapuolueen johdon nuorennusleikkauksen myötä pöytää. Täyttä varmuutta siitä ei luonnollisesti vielä ole. Joka tapauksessa, tuli puolueen puheenjohtajaksi valituksi Kulmuni tai Kaikkonen, puolueen suhtautumista tullaan jatkossakin ei pelkästään allekirjoittaneen osalta seuraamaan demokratian näkökulmasta erittäin suurella mielenkiinnolla ja myöskin tutkimustulosten kautta.
Emerituspuheenjohtaja Vanhasen möläyttämä osuus tulee kirjatuksi väitöskirjan empiiriseen osioon joka ei ole kovinkaan mairitteleva Keskustapuolueelle tältä osin. Keskustan seuraavaksi valittavalla puheenjohtajalla kannattaa ampua alas Vanhasen näkemys, sillä puolueella ei ollene varaa vähätellä kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia jatkossakaan, etenkään viime eduskuntavaalien ja nykyisten kannatusmittausten valossa.