Kannatusvaikeuksien kanssa painivan keskustan puheenjohtajapeli on lähtenyt toden teolla liikkeelle nyt, kun ministerit on valittu ja Antti Rinteen (sd) hallitus aloittanut.
”Ministerivalintojen jälkeen tilanne on selvästi aktivoitunut keskustassa”, sanoo keskustavaikuttaja Tytti Määttä, joka itsekin pohtii puheenjohtajakilpailuun osallistumista. Hän toimii Kuhmon kaupunginjohtajana.
”Pohdin juhannukseen kestävän loman aikana perinpohjaisesti, lähdenkö ehdolle. Yhteydenottoja on tullut kymmeniä viikonlopun aikana”, Määttä kertoo Uudelle Suomelle.
Keskustan ministerivalinnat tehtiin viime viikolla, jolloin Rinteen johtama hallitus pääsi aloittamaan. Keskusta sai hallitukseen viisi ministeriä, joista ainakin yksi, ehkä kaksi lähtee tavoittelemaan puolueen puheenjohtajuutta Kouvolassa 7.9. pidettävään ylimääräiseen puoluekokoukseen.
Kisan ensimmäinen iso liike, kansanedustaja ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) ilmoitus kisaan lähdöstä on keskustalähteiden mukaan enää ajan kysymys. Esimerkiksi toisen kauden kansanedustaja ja elinkeinoministeri Katri Kulmunin osallistumista ei pidetä aivan yhtä varmana.
Kulmuni kommentoi osallistumistaan Uudelle Suomelle viime torstaina Helsingin Säätytalolla näin: ”Kerron ratkaisustani lähempänä puoluekokousta. Tässä on vielä hetki aikaa.”
Viidettä kauttaan eduskunnassa toimiva Kaikkonen puolestaan on ilmoittanut julkisuuteen kertovansa ennen juhannusta aikeistaan.
”Asia on harkinnassa. Teen päätöksen ennen juhannussaunaan menoa”, hän tviittasi huhtikuun lopulla.
Uusi Suomi esitti Kaikkoselle tänään kysymyksen, onko muutosta tai täydentämistä tuohon tullut. Vastaus oli, että lausunto on tuossa muodossa edelleen voimassa.
Kaikkosen tietä puheenjohtajapelissä saattoi tasoittaa viime viikolla saatu selvyys hänen kelpoisuudestaan ministerin tehtäviin. Kelpoisuus selvitettiin, koska hänellä on luottamusaseman väärinkäytöstä saatu viiden kuukauden ehdollinen vankeustuomio Nuorisosäätiön takavuosien tekemisistä.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi, ettei ”oikeudellista estettä kansanedustaja Kaikkosen nimitykselle ministerin tehtävään ole ilmennyt”. Tältä osin tapaus näyttäisi olevan loppuun käsitelty, joskin julkisuudessa tuomio saattaa jatkaa omaa elämäänsä.
Keskustan puheenjohtajaspekulaatioissa on pyörinyt myös kansanedustaja Antti Kurvinen, joka valittiin viime perjantaina keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Hän seuraa tehtävässä Kaikkosta.
Kurvinen sanoi Uudelle Suomelle tänään, että hän ilmoittaa omasta päätöksestään lähiaikoina.
”Hallitusneuvottelut työnsivät puheenjohtajakisan alkua eteenpäin. Uskon, että elokuussa on kunnon säpinä päällä. Ilmoittelen lähiaikoina, lähdenkö kisaan mukaan”, Kurvinen totesi.
Saattaa olla, että keskustan puheenjohtajapalapelin ensimmäinen osa loksahti kohdalleen juuri silloin, kun eteläpohjalainen Kurvinen valittiin eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Se on toisen kauden kansanedustajalle hyvin tärkeä tehtävä, josta ei yleensä ole heti pyrkyä pois.
Vaikutusvaltainen Etelä-Pohjanmaan piiri saattaisi erään keskustalaisen pohdinnan mukaan tukea vastapalvelukseksi Kaikkosta puheenjohtajaksi. Samaan syssyyn voisi puolustusministerin paikka osua eteläpohjalaiselle Mikko Savolalle, kun paikka Kaikkoselta vapautuisi hänen lähtiessään puolueen puheenjohtajana valtiovarainministeriöön.
Tässä kuviossa nyt valtiovarainministerinä toimiva Mika Lintilä pullahtaisi kokonaan ulos hallituksesta.
Keskustan puheenjohtajapeliin tuo lisämausteen se, että vajaan kolmen kuukauden kuluttua Kouvolassa järjestettävän ylimääräisen puoluekouksen päälle puolueella on vuoden kuluttua Vantaalla varsinainen puoluekokous, jossa tuoreen puheenjohtajan paikka on heti katkolla.
Kaiken kukkuraksi keskusta on kannatuskriisissä, mistä kertoo myös tuorein Helsingin Sanomien kysely, joka antaa sille runsaan 13 prosentin kannatuksen ja neljännen sijan perussuomalaisten, kokoomuksen ja sdp:n jälkeen.
”Uuden puheenjohtajan täytyy pystyä kasvattamaan puolueen kannatusta. Koska tilanne on puolueen tilassa poikkeuksellinen, tarvitaan myös poikkeuksellisia ratkaisuja puolueen tulevaisuuden takaamiseksi”, keskustalainen Tytti Määttä arvioi.
Todennäköisesti keskustan syksyllä valittava puheenjohtaja saa johtaa ainakin yhdet vaalit ennen kuin hänet vaihdetaan tai häneen ollaan tyytyväisiä. Näin keskustalähteet otaksuvat.
Jos tiede- ja kulttuuriministerinä viime viikolla aloittanut Annika Saarikko olisi lähtenyt puheenjohtajakisaan, olisi paikka ollut varsin todennäköisesti hänen. Saarikon on määrä synnyttää toinen lapsensa samoihin aikoihin, kun ylimääräinen puoluekokous Kouvolassa pidetään.