Suomen keskusta, ja sen edeltäjä Maalaisliitto, ovat olleet radikaaleja kansanliikkeitä. Tasavaltaisen hallitusmuodon puolustaminen, peruskoulujärjestelmän sekä maakuntayliopistojen luominen, sosiaaliturvan rakentaminen ja vahvan aluepolitiikan edistäminen ovat esimerkkejä tästä radikalismista. Urho Kekkonen on hyvä esimerkki keskustaradikaalista. Kekkosen johdolla toteutettu Pohjois-Suomen teollistaminen ja Suomen aluepoliittisen linjan rakentaminen olivat hänen radikaalin ajattelunsa tulosta.
Nykyään tuo radikalismi on unohdettu. Radikaalisuus on vuosikymmenten saatossa korvautunut maltillisuudella. Vaikka sitäkin tarvitaan, ei pelkällä maltillisuudella nykyisessä maailmassa ja nykyisessä poliittisessa toimintaympäristössä pärjää. Vaalien tulokset Euroopassa ja viimeisimpänä Suomessa ovat selkeä todiste siitä. Valta ei myöskään voi keskittyä puolueemme sisällä. Nyt näin on tapahtunut ja se täytyy murtaa.
Keskustan on löydettävä radikaalisuus uudelleen ja tuotava se oman poliittisen toimintansa keskiöön. Mutta mitä on radikaalinen keskusta 2020-luvulla? Siitä on päätettävä yhdessä. Itselleni se on vahvan alueellisen itsehallinnon ajamista ja vallan hajauttamista, uudistettua aluepolitiikkaa sekä vaikkapa perustulon jämerää ajamista. Pelkällä konsensuksen hakemisella emme tule pärjäämään nykytilassa. Keskustasta on luotava erilaisia elämäntapoja niin maalla kuin kaupungeissa puolustava puolue. Identiteettipolitiikkaa on siten myös uskallettava tehdä.
Keskustan kaupunkikannatuksesta on puhuttu paljon ja siitä on oltu huolissaan. Emme ole osanneet tuoda riittävällä tavalla esille sitä linjaa, jonka takia keskustaa kannattaa äänestää myös kaupungeissa. Elävän luontosuhteen korostaminen ja vahvemman ruokapolitiikan tekeminen voisivat olla tähän toimivia lääkkeitä. Kaupunginosien kehittäminen aluedemokratian ja osallistavan budjetoinnin keinoin kehittäisivät kaupunkeja. Keskusta ei menesty kaupungeissa koskaan, mikäli yritämme olla hailakoita kopioita muista puolueista.
On myös välttämätöntä pohtia, tulisiko keskustan uudistamisen yhteydessä myös puolueen nimi muuttaa. Nimenmuutoksella on historiassammekin haettu puolueen linjamuutosta. Yksi vaihtoehto voisi olla esimerkiksi aluedemokraattinen keskustapuolue. Tästäkin pitäisi käydä nyt laaja keskustelu.