Olen lukenut nyt vaalien jälkimainingeissa aika monia pidempiä ja lyhyempiä pohdintoja vaalien tuloksesta. Olen alkanut miettimään, että näkeekö kukaan systeemimme omituisuutta? Iltasanomat mm. kirjoitti, kuinka Lapin vaalipiiristä eniten ääniä saanut Vihreiden edustaja ei siltikään päässyt eduskuntaan, vaikka sai yli 7800 ääntä, joka on kolmanneksi eniten Vihreiden kaikista saamista äänistä. Vaalit.fi -sivustolta voi nähdä, kuinka Perussuomalaisien ehdokkaita meni Helsingistä läpi, vaikka heidän henkilökohtainen äänimääränsä oli alle 3000.
Voin ja uskallan myöntää, että henkilökohtaisesti en ole koskaan ymmärtänyt tuota ääntenlasku tapaa, mitä Suomen eduskuntavaaleissa käytetään. Minulle on sitä yritetty selittää, mutta minulla ei vain mene jakeluun, että jos henkilö A saa ääniä 15 000 puolueesta X ja henkilö B saa ääniä 10 000 puolueesta Y. Henkilö K puolueesta X saa 2000 ääntä pääsee läpi, mutta henkilö R puolueesta Y ei pääse läpi 5000 äänimäärällä. Onko tämä todellista demokratiaa? Ottaako tämä todella huomioon kansan todellisen halun?
Jos Suomessa olisi eduskuntavaaleissa suora kansanvaali, eduskunta olisi aivan erinäköinen. Se mahdollistaisi myös pienten, täysin uusien tai äärilaidassa olevien puolueiden ilmaantumisen eduskuntaan. Tämänkaltainen vaalisysteemi, mikä meillä tällä hetkellä on, suosii isoja puolueita ja vahvistaa niitä eikä edesauta pientä kansalaista saamaan edustajakseen juuri sitä ehdokasta, jonka kokee omalta alueeltaan ajavan sitä ”minun näköistä” politiikka. Pieni ihminen ei saa millään lailla todellista ääntään kuuluviin tämän kaltaisilla vaaleilla.
Suorassa kansanvaalissa kansalainen uskaltaisi äänestää juuri sitä henkilöä, jonka kokee omaksi. Ei tarvitsisi miettiä monimutkaisia kiemuroita: Jos nyt annan ääneni pienen tai uuden puolueen jäsenelle, se on pois joltain sellaiselta puolueelta, joka melkein koskettaa minun arvojani, mutta jolla on suurempi varmuus päästä eduskuntaan. Koska tiedän ikävästä faktasta, että mikään uusi tai joku hyvin ääripäässä oleva puolue ei vaan voi päästä eduskuntaan, minun on pakko äänestää sitä puoluetta, jonka koen arvojeni mukaiseksi ainakin osittain. (Poikkeuksen tähän teki tämän vuoden vaaleissa Harry Harkimo NYT-liikkeellään. Voidaan spekuloida, oliko tässä kyse kaikille tutusta julkisuuden henkilöstä, joka edesauttoi asiaa.) Vastavuoroisesti, jos äänestän pientä ja uutta/ääripää puoluetta, tiedän vahvistavani sitä puoluetta, joka on täysin minun arvojani vastainen, sillä melkein minun arvojani puoltava puolue, jolla on mahdollisuus päästä eduskuntaan, ei saa minun ääntäni, joka vahvistaa niitä puolueita, jotka ovat toista linjaa melkein minun arvojani vastaavan puolueen kanssa. Ihmisen kannattaa siis toimia ”pienempi paha” -periaatteella, kuin seurata täysin omaa sydäntään tai arvojaan. Voidaankin kysyä: Miten menee tämä asia, noin niin kuin omasta mielestä?
Missä kohtaa tätä systeemiä on se demokratia?
Miten oikeasti voidaan saada aikaan minkäänlaista muutosta, jos me sallimme tämän kaltaisen vaalimallin? Miten oikeasti voidaan saada esiin todellisia uudistuksia, innovatiivisia ajatuksia ja erilaisia katsantokantoja, kun vaalisysteemimme blokkaa kaiken uuden pois?
Miksi me hyväksymme tällaisen? Miksi me alistumme tällaiseen?
Tein tuossa eilispäivänä laskelmia. Tutkin hieman vaalituloksia ja tein listauksia. Eräs mielenkiintoinen huomio pomppasi sieltä silmille. Heti alkuun sanon, että nyt en ota kantaa olisiko vaalitulos ollut esim. itselleni mieleinen vai ei, pohdin asiaa vain numeroiden ja todellisen kansantahdon perusteella, joka ilmenee ehdokkaiden henkilökohtaisissa äänissä. Uskon myös, jos kansa saisi oikeasti päättää edustajansa, listassa olisi enemmän pieniä puolueita edustettuna. Mutta nyt on pakko mennä näillä.
Jos olisi suora kansanvaali ja kansa saisi oikeasti edustajikseen ne ihmiset, joita haluaa niin tämän vuoden kansanvaalitulosten mukaan, Keskusta olisi ollut todellinen vaalivoittaja. Vaalipaikat olisivat jakaantuneet suorassa kansanvaalissa seuraavanlaisesti: Keskusta 49 paikkaa, SDP 44 paikkaa, Perussuomalaiset 37 paikkaa, Kokoomus 33 paikkaa, Vasemmisto 12 paikkaa, Vihreät 11 paikkaa, KD 7 paikkaa, RKP 6 paikkaa ja NYT yhden paikan + kaksi paikkaa Ahvenanmaalta.
Miten päädyin tähän tulokseen? Jotta saa 200 jäsentä eduskuntaan mahdollisimman tasaisesti ympäri Suomen, olisi hyvä olla 11 vaalipiiriä, joista jokaisesta valitaan 18 edustajaa. Tämä tekee yhteensä 198 edustajapaikkaa ja kaksi kiintiöpaikkaa Ahvenmaalta. Mallissani yhdistin Helsingin ja Uudenmaan yhdeksi vaalipiiriksi. Muut vaalipiirit pysyivät ennallaan. Jokaisesta vaalipiiristä kirjasin ylös 18 eniten ääniä saanutta edustajaa. Helsingin ja Uudenmaan vaalipiiristä kirjasin ylös yhdeksän eniten ääniä saanutta kustakin vaalipiiristä eli yhteensä 18. Seuraavassa listauksessa henkilöt ovat siinä järjestyksessä, jossa ensin mainittu on saanut eniten henkilökohtaisia ääniä ko. vaalipiiristä ja viimeinen vähiten.
Helsinki: Halla-aho (PS), Zyskowicz (KOK), Haavisto (VIHR), Ohisalo (VIHR), Haatainen (SDP), Pelkonen (KOK), Heinäluoma (SDP), Vartiainen (KOK) ja Koulumies (KOK)
Uusimaa: Lepomäki (KOK), Lindtman (SDP), Mykkänen (KOK), Harkimo (NYT), Rinne (SDP), Kaikkonen (KESK), Guzenina (SDP), Meri (PS) ja Adlecreutz (RKP)
Kaikki Helsinki-Uusimaa vaalipiiristä suoralla kansanvaalilla päässeet, pääsivät myös nykyisellä vaalikäytännöllä. (Toki tämä vaalitulos suorassa kansanvaalissa olisi hieman erilainen, jos olisi suoraan yhdistetty vaalipiiri)
Varsinais-Suomi: Andersson (VAS), Tavio (PS), Orpo (KOK), Junnila (PS), Saarikko (KESK), Lindén (SDP), Elomaa (PS), Kanerva (KOK), Eloranta (SDP), Virolainen (KOK), Taimela (SDP), Sirén (KOK), Lundén (PS), Valkonen (KOK), Virta (VIHR), Vallittu (KD), Kiviranta (KESK) ja Rantanen (VIHR)
Eduskunnan ulkopuolelle tai varasijalle nykyisellä käytännöllä jäi: Valkonen, Vallittu ja Rantanen.
Satakunta: Huhtasaari (PS), Salonen (SDP), Kiuru (SDP), Kalli (KESK), Marttinen (KOK), Koskela (PS), Myllykoski (VAS), Huru (PS), Uusitalo (KESK), Ranta (VAS), Kataja (KOK), Kaunistola (KOK), Suni (KESK), Viljanen (SDP), Ylikännö (KESK), Levonen (SDP), Jalonen (KESK), Reunanen (SDP), Mäenranta (PS) ja Liinamaa (VIHR)
Eduskunnan ulkopuolelle jäi: Huru, Uusitalo, Ranta, Kataja, Kaunistola, Suni, Ylikännö, Levonen, Jalonen, Reunanen ja Mäenranta.
Häme: Skinnari (SDP), Ranne (PS), Grahn-Laasonen (KOK), Lehto (PS), Filatov (SDP), Pekonen (VAS), Räsänen (KD), Ronkainen (PS), Jokinen (KOK), Kari (SDP), Koskinen (SDP), Heinonen (KOK), Lepola (SDP), Bruneau (KOK), Nieminen (PS), Hämäläinen (KOK), Hildén (SDP) ja Kemppi (KESK)
Ulkopuolelle jäi: Lepola, Bruneau, Nieminen, Hämäläinen ja Hildén
Pirkanmaa: Marin (SDP), Savio (PS), Nurminen (SDP), Ikonen (KOK), Viitanen (SDP), Vikman (KOK), Asell (SDP), Kontula (VAS), Taunus (KD), Kiuru (KOK), Pirttilahti (KESK), Ovaska (KESK), Satonen (KOK), Suomela (VIHR), Hassi (VIHR), Puisto (PS), Gustafsson (SDP) ja Vallin (PS)
Kaikki Pirkanmaan vaalipiiristä suoralla kansanvaalilla valitut pääsivät myös nykyisellä systeemillä.
Kaakkois-Suomi: Häkkänen (SDP), Eerola (PS), Paatero (SDP), Leppä (KESK), Mäkelä (PS), Kiljunen (SDP), Werning (SDP), Kymäläinen (SDP), Malm (SDP), Laakso (PS), Kosonen (KESK), Taavitsainen (SDP), Torniainen (KESK), Pakkanen (KESK), Hildén (KESK), Kopra (KOK), Kaunisto (KOK) ja Mikkonen (SDP)
Ulkopuolelle jäi: Taavitsainen, Pakkanen, Hildén ja Mikkonen
Savo-Karjala: Essayah (KD), Kilpi (KOK), Heikkinen (KESK), Mäkisalo-Ropponen (SDP), Eskelinen (SDP), Mikkonen (VIHR), Antikainen (PS), Wihonen (PS), Vehviläinen (KESK), Reijonen (PS), Hoskonen (KESK), Huttunen (KESK), Suhonen (SDP), Väätäinen (SDP), Kokko (PS), Markkanen (KESK), Kivelä (KESK) ja Reijonen (KESK)
Ulkopuolelle jäi: Väätäinen, Kokko, Markkanen, Kivelä ja Reijonen
Vaasa: Henriksson (RKP), Peltokangas (PS), Urpilainen (SDP), Strand (RKP), Risikko (KOK), Ollikainen (RKP), Mäenpää (PS), Berg (SDP), Kivisaari (KESK), Östman (KD), Lintilä (KESK), Norrback (RKP), Savola (KESK), Kurvinen (KESK), Puumala (KESK), Hautala (KESK), Ruotsala (KD) ja Sjöskog (RKP)
Ulkopuolelle jäi: Puumala, Hautala, Ruotsala ja Sjöskog
Keski-Suomi: Mäkinen (SDP), Kalmari (KESK), Hakkarainen (PS), Wallinheimo (KOK), Honkonen (KESK), Forsgren (VIHR), Kautto (VAS), Rantanen (SDP), Könttä (KESK), Aalto (VIHR), Visakorpi (KD), Kurttila (SDP), Kotiaho (PS), Nissinen (KESK), Ruoppila (SDP), Paloniemi (KESK), Tiainen (VAS) ja Kankaanniemi (PS)
Ulkopuolelle jäi: Aalto, Visakorpi, Kurttila, Nissinen, Ruoppila, Paloniemi, Tiainen ja Kankaanniemi
Oulu: Sipilä (KESK), Sarkkinen (VAS), Tuppurainen (SDP), Tykkynen (PS); Simula (PS), Kyllönen (vas), Kinnunen (KESK), Talvitie (KOK), Pylväs (KESK), Immonen (PS), Mattila (KESK), Vähämäki (PS); Aittakumpu (KESK), Rantakangas (KESK), Kettunen (KESK), Nikula (KESK), Niinikoski (KESK) ja Jarva (KESK)
Ulkopuolelle jäi: Kettunen, Nikula, Niinikoski ja Jarva
Lappi: Kulmuri (KESK), Karppinen (VIHR), Kärnä (KESK), Ojala-Niemelä (SDP), Juuso (PS), Mustajärvi (VAS), Autto (KOK), Lohi (KESK), Maijala (KESK), Moisanen (VAS), Tuisku (KOK), Björkbacka (PS), Luoma (KOK), Tiitinen (SDP), Rainio (KESK), Kelloniemi (PS), Tervo (VAS) ja Tolonen (PS)
Ulkopuolelle jäi: Karppinen, Maijala, Moisanen, Tuisku, Bjökbacka, Luoma, Tiitinen, Rainio, Kelloniemi, Tervo ja Tolonen
Ahvenanmaa: Löfström (FÅ) ja Eckerman (E6)
Ulkopuolelle jäi: Eckerman
Eräässä lehtiartikkelissa pohdittiin nykyisen mallin mukaista vaalikäytäntöä hieman epäoikeudenmukaiseksi. Ihmettelen mistä toimittaja on saanut tuohon sanan hieman. Hän perusteli epäoikeudenmukaisuutta sillä, että Suomen kansa on valunut pohjoisesta etelään ja suuriin kaupunkeihin varsinkin Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien alueelle, jonka takia suuria äänimääriä saadaan niissä, mikä blokkaa pois maakunnissa paljon ääniä saaneet. Jutussa myös tuotiin esille, että kyseinen epäkohta on ollut edellisten eduskuntien tiedossa, mutta sitä ei ole saatu kunnolla käsittelyihin suurien puolueiden nysväilyn takia (sanamuoto omani). Tämä kertoo siitä, että suuret puolueet ymmärtävät mitä esim. suora kansanvaali tarkoittaisi heille. Heidän todellinen valta ja suosio romahtaisi ja kansan oikeat arvot ja kannatus saisi edustajia, jotka eivät olisi suurten, kaavoihinkangistuneiden, itselleen eläkepaikan puolueesta saaneiden henkilöiden johtamien puolueiden linjojen mukaisia. Se toisi edustajiksi myös henkilöitä, jotka eivät olisikaan Ruuhka-Suomen alueelta.
Anarkistina minun on helppo hihittää systeemin hulluutta, mutta systeemiin pakotettuna itken verta, sillä systeemi on oikeasti mätä. Sitä ei vain haluta nähdä eikä sille tahdota tehdä mitään. Lillutaan kuin hirtetyt tuulessa, omasta vapaasta tahdosta. Minkälainen olisi anarkistinen malli? Se onkin sitten jo toisen kirjoituksen aihe.
Loppuun laitan vielä listan edustajista (55 henkilöä eli yli neljännes nykyisistä kansanedustajista), jotka pääsivät edustamaan meitä totaalisen epätasa-arvoisen, puolueellisen ja täydellisen epädemokraattisen vaalitavan takia. Heidän pitäisi olla kiitollisia tälle systeemille koko tämän neljän vuoden ajan ja miettiä omassa, pienessä mielessään, että minkäslaisella ”viekkaudella ja vääryydellä” sitä onkaan kansanedustajaksi päästy, nauttimaan vallasta ja suuresta kuukausiliksasta.
Rantanen Mari, PS; Packalén Tom, PS; Sarkomaa Sari, KOK; Rydman Wille, KOK; Tuomioja Erkki, SDP; Holopainen Mari, VIHR; Kari Emma, VIHR; Alanko-Kahiluoto Outi, VIHR; Harjanne Atte, VIHR; Kivelä Mai, VAS; Arhinmäki Paavo, VAS; Honkasalo Veronika, VAS; Biaudet Eva, RKP; Vanhanen Matti, KESK; Purra Riikka, PS; Juvonen Arja, PS; Koponen Ari, PS; Slunga-Putsalo Riikka, PS; Multala Sari, KOK; Vestman Heikki, KOK; Laiho Mia, KOK; Sjöblom Ruut, KOK; Tolvanen Kari, KOK; Keto-Huovinen Pihla, KOK; Niikko Mika, PS; Harakka Timo, SDP; Kiljunen Kimmo, SDP; al-Taee Hussein, SDP; Kvarnström Johan, SDP; Petelius P-P, VIHR; Hopsu Inka, VIHR; Koponen Noora, VIHR; Hyrkkö Saara, VIHR; Elo Tiina, VIHR; Saramo Jussi, VAS; Lohikoski Pia, VAS; Kauma Pia, KOK; Blomqvist Thomas, RKP; Rehn-Kivi Veronica, RKP; Laukkanen Antero, KD; Yrttiaho Johannes, VAS; Bergqvist Sandra, RKP; Soinikoski Mirka, VIHR; Niemi Veijo, PS; Turtiainen Ano, PS; Järvinen Heli, VIHR; Holopainen Hanna, VIHR; Eestilä Markku, KOK; Semi Matti, VAS; Mäkynen Jukka, PS; Sankelo Janne, KOK; Heikkinen Janne, KOK; Piirainen Raimo, SDP; Pitko Jenni, VIHR; Hänninen Katja, VAS