Vaalien alla kaikki kansanedustajat ja poliitikot eri puolueista huolehtivat kovasti kansalaisten peruspalveluista ja haukkuvat valtion toimintaa, vaikka olisivat siitä itse vastuussa. Yksi suosittu haukuttava on Posti, joka vähentää toimintojaan koko ajan ja palvelu huononee. Viimeisimpänä parran pärinää on aiheuttanut työvoiman siirto Viroon, mikä tietysti on ennenkuulumattoman tökeröä. On syytä verrytellä jälleen poliittista muistia.
Postin alasajon juurisyy on tietysti 1980-luvun kulta-ajan päättyminen ja postin yhtiöittäminen. Moni on käärmeissään edelleen Pekka Vennamolle, mikä ei ole täysin oikeutettua. Yhtiömuodossa kun toimitaan niin silloin vaihtoehtoja on vähän – ja vaihtoehdottomuuden loivat postin yhtiöittäneet poliitikot.
2000-luvulla Postin kurjistaminen on kuitenkin ottanut kovasti lisää kierroksia, ja populistisesti on haluttu syyttää Postin johtoa ”seikkailuista” ulkomailla. Tietysti on niin, että huonot päätökset vievät Postin resursseja pois sen perustoiminnoista. Kuitenkin Posti on jälleen, kuten 90-luvullakin, ajettu siihen tilaan jossa sen tulee yrittää epätoivoisesti keksiä itselleen tulonlähteitä.
Varsinkin keskustalaisille, jotka nyt ovat heränneet puolustamaan syrjäseuduilla asuvia kurjalta Postilta, on hyvä palauttaa mieliin vuonna 2010 sattunut tapaus. Matti Vanhasen hallituksen aikana säädettiin postilaki, jossa postinjakelun markkinoita avattiin, ja kaikkihan jo silloin tiesivät miten siinä tulee käymään.
Yksityiset firmat tulivat toimimaan suurille markkinoille ja lyhyiden välimatkojen alueille, joilla on tehtävissä helposti voittoja. Postin taas tulee toimia koko maassa, jolloin sen taloudellinen asema huononi. Pääkaupunkiseudulla saaduista voitoista ei enää voinut kattaa harvempaan asutun Suomen toiminnan vähäisempää tuottavuutta.
Tämä lakiuudistus tehtiin EU-direktiivin vuoksi, eikä Vanhasen viestintäministeri Linden ”viitsinyt”, siis tuota sanaa hän käytti, vastustaa sitä. Ovatko esimerkiksi nyt Postin toiminnasta valittavat keskustalaiset kansanedustajat panneet kertaakaan EU:lle hanttiin? Eivät. Ainoa EU:ta näkyvästi vastustanut keskustavaikuttaja oli Väyrynen, joka yritti esimerkiksi potkia viimeisenä mohikaanina ministeriryhmässä Kreikka-tukia vastaan.
Tähtiliike vastustaa eurojäsenyyttä ja EU:n liittovaltiokehitystä ja kannattaa EU:n hajauttamista, parhaan mahdollisuuden sattuessa jopa EU:n sijaan Pohjolan yhteisöä. Ja kaiken tämän lisäksi me puhumme konkreettisista asioista tuuleen huutelun sijaan, toivoa vain sopisi että sanamme leviäisi.
Akseli Erkkilä (Kittilä)
Tähtiliikkeen eduskuntavaaliehdokas