Nyt se sitten lävähti ihan kunnolla tuulettimeen.
Ensin Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira keskeytti laiminlyöntien vuoksi Kristiinankaupungissa sijaitsevan Esperi Caren toiminnan Hoivakoti Ulrikassa. Sitten Yle julkaisi tänään jättiselvityksensä, josta käy ilmi, että valvontaviranomainen on ollut vuosikausia tietoinen Suomen suurimman hoivapalveluyhtiö Attendon hoivakotien ongelmista.
Kummassakin tapauksessa havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömän hoitohenkilökunnan määrään suhteessa hoivan ja hoidon tarpeen arviointiin, puutteelliseen perushoitoon ja -hoivaan, lääkehoidon asianmukaisuuteen, asiakkaiden hoitoisuustietojen puutteellisuuteen sekä toimintayksikön lähiesimiestyöhön.
Tulee väkisinkin mieleen Suomen yrittäjien vuonna 2017 julkaisema teksti, jonka mukaan kaikkien kannattaa puolustaa valinnanvapautta, koska yrittäjyys tuo palveluihin inhimillisyyttä, kilpailu tehokkuutta ja valinnanvapaus sisältöä.
Lähinnä tässä kuitenkin herää kysymys siitä, miten huolestuttavaan suuntaan edennyt tilanne on pysynyt näinkin kauan poissa julkisuudesta. Attendon ja Esperin ongelmat ovat kuitenkin olleet ammattiliittojen ja valvontaviranomaisten tiedossa jo pitkään. Puhutaan vuosista. Jopa minä olen ollut tietoinen edellä mainittujen yritysten ongelmista. Se tuskin on sattumaa, että nämä asiat nousevat esiin vasta nyt. Hieman ennen vaaleja.
Hallituksella on kädet täynnä töitä, jotta se selviäisi tästä kuiville vesille ennen huhtikuuta. Jotenkin pitäisi saada ihmiset vakuutettua siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen on edelleen hyvä juttu.
Eikä tilannetta paranna yhtään se, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus kirjasi hallitusohjelmaansa 70 miljoonan euron säästöt vanhusten palveluista ja suunnitteli saavuttavansa ne alentamalla henkilöstömitoitusta. Hallitus myös kumosi edeltäjiensä tekemät parannukset vanhustenhuoltoon vuoden 2017 alussa karsimalla muun muassa kuntien velvoitteita ja keventämällä säätelyä.
Pääministeri Sipilän mielestä Esperi Caren tapaus kuitenkin osoittaa, että suomalaisessa yhteiskunnassa valvonta edelleen toimii. Pääministerin haastattelutunnilla hän puolestaan sanoi, että sote tarvitaan nyt korjaamaan tilanne. Samaa mieltä on myös keskustan varapuheenjohtaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen.
Sote-uudistustahan perusteltiin hyvin pitkään julkisen terveydenhuollon korkeilla kustannuksilla ja tehottomuudella, mutta kun valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen laskelmat sitten saapuivat, niin niistä kävikin ilmi ettei sotesta tule senttiäkään säästöä. Nyt sotea ilmeisesti sitten tarvitaan korjaamaan tilanne, joka on syntynyt sote-uudistuksen valmistelusta.
Ylivoimaisesti parhaaksi ministeriksi valittu ja soten valinnanvapautta pöydälle asetettuun hunajapurkkiin verrannut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) puolestaan heittää syyt esiin tulleista ongelmista kuntien itsensä niskoille. Hänen mukaan kunnat ovat kilpailuttaneet palvelunsa huonosti. Saarikko tosin ei voisi olla paljoa enempää väärässä.
Lähes neljä vuotta jatkunut sote-terrori nimittäin on väkisinkin johtanut siihen, että kunnat ovat joutuneet peloissaan myymään kaikki vanhat palvelunsa ja sote-kiinteistönsä muutamalle suurelle terveysalan jättiläiselle. Jos kunnat eivät olisi tehneet sillä tavoin ja uudistus olisikin yhtäkkiä astunut voimaan, niin kiinteistöt olisivat jääneet kummittelemaan kuntien taseisiin ja toiminta siirtynyt muualle.
Tämä puolestaan olisi johtanut siihen, että samalla verotulot olisivat kadonneet kunnilta maakunnille. Niinpä kaikki myytiin pois, kun suuret sosiaali- ja terveysalan jättiläiset ilmestyivät rahakassiensa kanssa ovelle ja ehdottivat vanhojen kiinteistöjen ostamista.
Omituisinta tässä kaikessa on kuitenkin ollut se, miten sote-uudistuksen puolustelu on jäänyt kokonaan keskustan harteille, vaikka lähtökohtaisesti kyseessä on kokoomuksen projekti. Miksi keskusta ei heitä kokoomusta julkisuusjunan alle? Onko omat sijoitukset vaarassa? Mikä on maakuntavaalien tämän hetkinen tilanne? Ja miksi senioriverkostonsa puheenjohtajan kanssa keimaileva valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on niin vaiti? Eikö hän olekaan enää valmis seisomaan sote-uudistuksensa takana, vai pelkääkö kokoomus sen vaikutuksia vaalitulokseen?