Keskustalaiset eivät kokoontuneet sote-puoluekokoukseen viikonloppuna, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lauantai-iltana tultuaan valituksi uudelleen puolueensa johtoon Sotkamossa. Väite näytti pitävän paikkansa. Enemmän keskustalaisia puhuttivat henkilövalinnat.
Mediassa maalattiin sekä keskustan että kokoomuksen puoluekokousten ylle soten varjoa, mutta ainakin keskustalaisten joukossa sote-jupina jäi vaimeaksi. Tilanne saattoi olla toinen kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa, missä joka viides puoluekokousedustaja ilmoitti vastustavansa uudistusta.
Keskustaväki sen sijaan näyttää olevan varsin yhtä mieltä siitä, että uudistus tarvitaan ja kapula rattaissa on nyt kokoomus. Vapaavuori-viha kuuluikin puheissa, eikä harmiaan peitellyt puheenjohtajakaan, joka kutsui sotea vastaan noussutta Helsingin pormestaria häiriötekijäksi ja sanoi keskustan irti vapaavuorelaisesta politiikasta.
Jo etukäteen oli selvää, että Sipilä valitaan jatkokaudelle, sillä hänelle ei ilmaantunut uskottavaa haastajaa. Media ei jaksanut innostua Sotkamon muista henkilövalinnoista ja uskoi kokouspuheiden pyörivän soten ympärillä. Keskustalaisille tärkeintä oli kuitenkin se, millainen joukko heitä valitaan johtamaan.
Sipilä näytti onnistuvan valamaan uskoa puolueväkeen vain kohtalaisesti. Hän järjesti linjapuheessaan varsinaisen show’n ja kärräsi lavalle itse nikkaroimansa luottamuksen apilan sekä otti vastaan postia paikalle lennähtäneeltä dronelta samalla, kun puhui tulevaisuudesta ja teknologisesta kehityksestä. Sipilä kirvoitti yleisöstä parit isohkot aplodit, mutta mistään Sotkamon Sipilä-hurmoksesta ei voi puhua.
Insinööripomo ja hänen linjansa ei täysin vakuuta kaikkia keskustalaisia ja esimerkiksi vanhempi kaarti vierastaa tyyliä, jonka ulkopuolelle he kokevat jäävänsä. Entiset ministerit Liisa Hyssälä ja Mauri Pekkarinen ihmettelivät Uuden Suomen haastattelussa, miksi Sipilä ei halua käyttää heidän sukupolvensa asiantuntemusta puoluetyössä. Aiemmin sosiaali- ja terveysministerinä toimineen Hyssälän mukaan häneltä ei ole kysytty esimerkiksi sote-uudistuksesta yhtään mitään.
Hallituksen toteuttamat leikkaukset ovat osuneet myös keskustalaisiin, eikä kaikilta ole riittänyt niille ymmärrystä. Jotkut ovat kokeneet alkiolaisen perinteen hautautuneen Suomi kuntoon -talkoisiin, johon kaikkien ei ole tarvinnut osallistua. Sipilä muistikin mainita Santeri Alkion linjapuheessaan.
Itsekritiikki jäi kuitenkin puuttumaan, kuten keskustan entinen puoluesihteeri Pekka Perttula huomautti Iltalehden haastattelussa. Kenties keskustalaiset olisivat kaivanneet esille enemmän nöyrää Sipilää, joka olisi hallitusten saavutusten sijaan tunnustanut keskustalaisen linjan hämärtyneen Suomen saneeraustöissä.
Tunnelma Sotkamossa oli kuitenkin leppoinen ja Sipilän tuki kiistaton: Hän sai yli 99 prosenttia äänistä puheenjohtajavaalissa.
Sen sijaan muut valinnat puoluejohtoon puhuttivat. Varapuheenjohtajistoon nousi uusi nimi, joka ei miellyttänyt kaikkia, vaikka hän saikin toiseksi eniten ääniä. Hannakaisa Heikkinen muistetaan viime syksyn sote-purkauksesta, joka oli joidenkin keskustalaisten mielestä tarpeeton. Heikkinen avautui kokoomuksesta, joka neuvotteli hänen makuunsa liikaa terveysjättien ehdoilla.
Heikkinen on sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja ja hänen tiedetään pitävän siellä tiukkaa jöötä. Valiokunta käsittelee parhaillaan sote-uudistusta. Heikkinen totesikin heti keskustajohdon tiedotustilaisuudessa, ettei ole mikään salaisuus, että pöydän eri puolilla on erilaisia aikataulutavoitteita, ja hänen velvollisuutensa on pitää kiinni hallituksen tavoitteesta. Osa keskustalaisista pelkää, että Heikkisen äänenpainot tiukkenevat entisestään, kun hän saa lisää valtaa, mikä voisi olla puolueelle haitaksi.
Sote-uudistusta ja alkoholilain kokonaisuudistusta epäonnisestikin vetänyt Juha Rehula säilytti varapuheenjohtajistossa paikkansa vain 26 äänellä, kun Antti Kurvinen putosi täpärästi ulos.
Myös puoluesihteerivaali herätti intohimoja. Ministeriavustajana työskennellyt Riikka Pirkkalainen, 38, voitti lopulta ylivoimaisesti, vaikka etukäteen hänen povattiin olevan varsin tasaväkinen Keski-Pohjanmaan Keskustan toiminnanjohtajan Jirka Hakalan, 31, kanssa. Kisa ratkesikin luultavasti viimeisiin puheisiin, jotka kaksikko piti puoluekokouksessa juuri ennen vaalia. Pirkkalainen pesi puheellaan Hakalan totaalisesti. Myös pääministeri Sipilä kuvaili puhetta ”jäätäväksi”.
Keskustassa on nyt akkavalta, kuten paikkansa varapuheenjohtajana äänikuningattarena uusinut Katri Kulmuni asian lauantaina ilmaisi. Puolue kaipaa uutta vauhtia mielipidemittausten madonlukujen jälkeen. Puheenjohtaja Sipilä totesi moneen kertaan, että hänelle ei kelpaa mikään muu kuin vaalivoitto seuraavista vaaleista. Samalla hän ilmoittautui pääministerikisaan Antti Rinteen (sd.) ja Petteri Orpon (kok.) rinnalle. Uusi puoluesihteeri piti vaalivoittotavoitetta realistisena.
Tällaisilla puheilla on vielä pieni kaikupohja, mutta eduskuntavaaleihin on 10 kuukautta aikaa. Keskusta sai Sotkamosta kiistatta uutta puhtia.