PRH:n Nuorisosäätiön tutkinta vaikuttaa kestävän ikuisuuden, mutta vyyhti alkaa nyt onneksi purkautua verottajan kautta. Verohallinnon tekemän tutkintapyynnön myötä Poliisi selvittää liittyykö Salpaussselän rakentajien miljoonien eurojen arvoiseen kuittikauppaepäilyyn myös lahjusten maksua.
"Samalla selvitetään, onko lahtelainen rakennusliike Salpausselän Rakentajat järjestänyt satojen tuhansien eurojen maksuja keskustataustaisen Nuorisosäätiön johtajan Perttu Nousiaisen tilille. Poliisia kiinnostavat myös suuret lainat, joita Nousiaisen sekä Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron yhtiöt ovat saaneet virolaisilta pöytälaatikkoyhtiöiltä. Poliisi haluaa selvyyden siitä, mistä lainarahat ovat alun perin peräisin."
"Erikoinen rahaliikenne nousi esille, kun poliisi alkoi tutkia tapausta, jossa Salpausselän Rakentajien johtajia epäillään törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista."
Poliisi epäilee , että Salpausselän Rakentajat on maksanut miljoonia euroja konsulttipalkkioita virolaisille pöytälaatikkoyhtiöille. Se selvittää, ovatko laskut tekaistuja eli onko laskujen perusteena käytettyjä konsulttitöitä todellisuudessa edes tehty. Konsulttipalkkioita on maksettu Viroon yhtiöille, jotka ovat suomalaisen liikemiehen Arto Aution omistamia tai johtamia. Autiolla on eri yritystensä yhteyksiä sekä Nuorisosäätiöön että Salpausselän Rakentajiin.
Yle toteaa myös:
"Virolaisista yhtiöistä rahoja on siirretty ainakin kahteen suuntaan: lainoina Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron ja puheenjohtaja Perttu Nousiaisen yrityksille sekä veroparatiisiyhtiöihin. Samoista veroparatiisiyhtiöistä puolestaan on tehty satojen tuhansien eurojen rahasiirtoja Nousiaisen tilille."
Toisessa artikkelissa kerrotaan laajalti myös Kokoomuksen Eero Lehden kytkennöistä samaiseen liikemieheen ja kuinka hän on mm "unohtanut" tehdä notaari-ilmoituksen Virossa omistuksistaan sekä myöskin ilmoittaa näistä omistuksista kansanedustajan sidonnaisuusilmoituksissaan.
Hyvä että tämä vyyhti alkaa edes hiljalleen purkautua - kesällä 2016 PRH ilmoitti aloittavansa tutkinnan, mutta siitä ei ole kuulunut mitään. Säätiöiden valvonta on Suomessa surkealla tasolla niiden jättiomaisuudesta huolimatta, mistä kirjoittelin blogissani Nuorisosäätiö ja PRH:n säätiövalvonnan todellisuus. Tässä vaiheessa kyseessä on toki vasta tutkinta eikä tuomio - talousrikosten tutkinnat ovat yleensä kovin pitkiä, joten saa nähdä kauanko joudutaan odottamaan itse oikeuskäsittelyä.
Valvonnan ollessa täysin olematonta vain julkisuuden kautta esiin tulleita tarkastetaan. Tämä voi olla vain jäävuoren huippu. Viidenkymmen suurimman säätiön omaisuus oli laskelmieni mukaan vuonna 2013 yhteensä 15,7 miljardia euroa.
On todella moraalitonta, että yleishyödyllisissä säätiöissä pääsee tapahtumaan tällaista ohi valvonnan.