Quantcast
Channel: Keskusta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 585

Kuntavaalien viimeinen gallup - tekeekö Kokoomus sen jälleen?

$
0
0

YLE:n tuoreimman puoluekannatusmittauksen perusteella kuntavaaleista näyttää tulevan titaanien taistelu Kokoomuksen, Keskustan ja SDP:n välillä. Koskaan aikaisemmin ei ole kuntavaaleissa kolme suurinta puoluetta ollut näin lähellä toisiaan vaalien loppumetreillä.

Kuntavaalit ovat puolueille eduskuntavaaleja ongelmallisemmat siinä suhteessa kuinka hyvin puheenjohtajat ja puoluetoimistot osaavat irrottautua valtakunnanpolitiikasta paikallispolitiikkaan. Puolueet ovat tehneet valtakunnallisia kuntavaaliohjelmia mutta suuret erot kuntien välillä johtavat siihen, että esimerkiksi Kokoomuksen linja Helsingissä eroaa varsin paljon siitä mitä puolue tavoittelee Evijärvellä.

Yksikään puolue ei ole onnistunut tässä suhteessa erottumaan muista ja keskustelua on käyty paikallistason sijasta valtakunnantasolla. Muutamille puolueille tämä voi olla kohtalokas virhe.

SDP, Kokoomus ja Keskusta - kuka tahansa voi voittaa

Edellisvaaleihin verrattuna kolmen kärki on selkeästi häviämässä. Viimeisimmän gallupin erot ovat niin minimaaliset, että kuka tahansa puolueista voi olla suurin. Vaalien jännitysnäytelmä ratkennee vasta lähellä puoltayötä viimeisten äänten tultua lasketuksi.

Ennakkoäänissä Keskusta tulee sunnuntaina ottamaan selkää kaulaa muihin, mutta mikäli etumatka ei ole vähintään kolmea prosenttiyksikköä suhteessa Kokoomukseen ja SDP:hen, ei puolue taistele vaalivoitosta. Todennäköisesti vaalien ykkössija ratkeaa kaksintaistelussa SDP vs. Kokoomus ja etelän suuret kaupungit tulevat antamaan ratkaisevat äänet.

                      2017              2016              Ero +/-%

Kokoomus     18,8               21,9               -3,1

SDP              18,4               19,6               -1,2

Keskusta        18,6               18,7               -0,1

Kokoomus - suosikki

Valtiovarainministeripuolue Kokoomus näyttää yllättävän jälleen ja lähtee kärkipaikalta viimeisten päivien taistoon. Hallituksen harjoittama politiikkaa on selkeästi Kokoomuksen kannattajien mieleen, heitä ei hallituksen tekemät leikkaukset kosketa ja mm. sote-uudistuksen "valinnanvapaus" on otettu ilolla vastaan.

Kannattajia paapovan politiikan lisäksi Kokoomus pystyy luottamaan kannattajiensa äänestysvarmuuteen, he kyllä lähtevät äänestämään oli sää vaalipäivänä millainen tahansa. Puolueen vahvuutena on myös Jan Vapaavuoren pormestarikampanja, joka näyttää tuovan Kokoomukselle selkeän ykkösaseman Helsingissä.

Ainoa tahra mahdollisessa vaalivoitossa muodostuu edellisvaalien kannatuksesta. Kolmen prosenttiyksikön tappio on sellainen, ettei sitä kukaan poliitikko muuta retorisesti voitoksi. Muiden puolueiden kannalta tuossa tuloksessa tulee olemaan lohdullista edes se, että äänestäjien mielestä myös Kokoomus on tehnyt jotain väärin.

SDP - haastaja

Pääoppositiopuolue SDP on vahvasti haastanut hallituspuolueita mutta kannatuksessa tämä ei ole näkynyt. Edellisissä kuntavaaleissa SDP saavutti hallitusasemasta vaalien toisen sijan mutta nyt puolue laahaa prosenttiyksikön tuon tuloksen perässä.

Paikallisesti vaalikampanjaan on satsattu hyvin ja esimerkiksi Jyväskylässä demareiden ehdokkaat näkyvät ulkomainonnassa ja Keskisuomalaisessa paremmin kuin kolmen seuraavan puolueen ehdokkaat yhteensä, joten ainakaan näkyvyyden puutteesta ei demareita voi syyttä.

Ongelmia kuitenkin puolueella on viestinnässä. SDP:n kannatuksessa näkyy hyvin kuntavaalien ongelma suhteessa eduskuntavaaleihin, puolue ei ole pystynyt laskeutumaan retoriikassaan tarpeeksi hyvin kuntatasolle.

Onnistumisia ovat olleet linjaukset maksuttomasta varhaiskasvatuksesta ja kuntien elinvoimasta mutta sote keskustelussa puolue on epäonnistunut monien muiden tavoin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden ottaminen kärkiteemaksi ei selkeästi ole ollut äänestäjien näkökulmasta onnistunut valinta ja viime hetken pelottelut mm. neuvoloiden yksityistämisellä ei ole ainakaan vielä näkynyt kannatuksessa. Mutta miten käy vaalipäivänä?

SDP on vaaliretoriikassaan pyrkinyt tekemään kuntavaaleista välimittauksen hallituksen suosiosta. Suomessa ei käydä ensi sunnuntaina kuntavaaleja vaan 311 erilliset kuntavaalit, joten suoraa vertailua eduskuntavaalien ja kuntavaalien välillä ei voi tehdä. Valtakunnanpolitiikan hallitus-oppositio-asetelmaa ei ole yhtä vahvasti kuntapuolella ja tämän tuntuvat myös äänestäjät tietävän.

Retoriikalla välimittauksesta hallituksen suosiosta, SDP on tietämättään asettanut miinan johon puolue tulee itse sunnuntaina astumaan. Mikäli SDP voittaa vaalit, tulee voitto todennäköisesti hyvin pienellä marginaalilla. Pystyykö puolue tällöin uskottavasti argumentoimaan, että kansalaiset ovat tyrmänneet hallituksen harjoittaman politiikan? Varsinkin jos äänestysaktiivisuus jää alhaiseksi. Jos SDP häviää vaalit niin silloin puolueen harjoittaman retoriikan kannalta kansalaiset ovat antaneet välimittauksessa tukensa hallituksen harjoittamalle politiikalle.

Mutta miinat sikseen. Sosialidemokraateilla puolueella on kuitenkin kaikki mahdollisuudet nousta suurimmaksi kuntapuolueeksi. Keskeisin kysymys tulee olemaan vaalipäivän äänestysaktiivisuus, sosialidemokraattien äänestäjät ovat perinteisesti äänestäneet laiskasti. Vaalivoiton varmistamiseksi keskittäisin kampanjoinnin suurten kaupunkien lähiöihin ja organisoisin vaikka suoraan kuljetuksia Yhdysvaltain tyyliin äänestyspaikoille.

Henkilökohtaisesti toivon ja luotan SDP:n vaalivoittoon. Tämä olisi ensimmäinen kerta kun vuonna 2008 alkaneen poliittisen urani aikana SDP voittaa vaalit.

Keskusta - varmistelija

Keskusta on ainoa suurista puolueista, jolle tappio kuntavaaleissa ei olisi katastrofi. Uusliberalistista politiikka harjoittanut hallitus ja Keskustan pääministeripuolueen asema on pitänyt kannatuksen yllättävän vakaana. Viimeisimmässä mittauksessa puolue ei ole vuoden 2012 tulosta jäljessä kuin 0,1 prosenttiyksikköä. Tätä voisi joku insinööri kakkaralla selventää miten tämä on oikein mahdollista.

Onnistumisena voidaan pitää jo pelkästään sitä, miten hyvin Sipilä on onnistunut alistamaan keskustalaiset kuntapäättäjät maakunta- ja sote-uudistuksen taakse. Faktisesti juuri keskustalaisilla kuntapäättäjillä on tässä eniten hävittävää. He ovat selkeästi vallassa juuri pienissä kunnissa, jotka menettävät uudistuksen myötä suurimman osan rahoistaan ja päätösvallasta. Esimerkiksi Keski-Suomessa Kivijärvi, Kannonkoski, Luhanka ja muut umpikepulaiset kunnat eivät tule saamaan sosiaali- ja terveyspalveluista päättävään maakuntahallintoon yhtään edustajaa.

Vaikka Keskusta näyttää prosentuaalisesti häviävän vaalit, niin Sipilä voi ensi sunnuntaina silti julistautua voittajaksi. Puolue tulee jälleen kerran olemaan suurin kuntapuolue valtuustopaikoilla mitattuna, valittavista 8.999 kunnanvaltuutetusta Keskusta tulee ottamaan selkeästi muita enemmän. Edellisissä vaaleissa Keskustan valtuutettujen määrä oli melkein yhtä suuri kuin SDP:llä ja Kokoomuksella yhteensä.

Ensi sunnuntain jälkeen Suomen kartta tulee edelleen olemaan Keskustan vihreä. Keskustan vihreys tulee kuitenkin keskittymään siihen osaan Suomea, joka saa eniten tekohengitystä muulta Suomelta. Kuinka uskottavaa ja itsenäistä kuntapolitiikkaa voidaan tehdä kunnissa joiden valtionosuudet muodostavat yli 40 prosenttia budjetista? Suomesta löytyy 180 tällaista kuntaa lähes kaikissa näistä Keskusta on suurin puolue. Mikään kansantalous ei kestä tällaista.

Vaaleihin 3 päivää, 6 tuntia, 40 minuuttia

Asetelma kolmen suurimman puolueen on kesken sellainen, että äänestäjällä on aihetta juhlaan. Koska marginaalit puolueiden välillä ovat niin pienet, on jo muutamalla äänellä suuri merkitys kokonaistuloksessa. Juuri Sinun äänesi on ratkaiseva. Eikö kannatakin mennä äänestämään ensi sunnuntaina?

Huomenna analyysi muiden puolueiden vaaliasetelmista YLE:n kannatusmittauksen pohjalta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 585

Trending Articles