Sipilän hallituksen todellisiin kärkihankkeisiin lukeutuu suomalaisen sosiaaliturvan heikentämisen ohella myös koulutuksen ennätyksellinen huonontaminen. Korkeakouluihin suuntautuneita leikkauksia ei kannata oikein kukaan, mutta silti hallituspuolueet ajavat niitä maaliinsa. Mutta ei siinäkään valitettavasti kaikki.
Yhä suuremmaksi eriarvoisuutta lisääväksi ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä kehnontavaksi pommiksi lukeutuvat ammatilliseen koulutukseen suuntautuvat yli 200 miljoonan euron supistukset. Nämä linjaukset aiotaan nyt lyödä läpi, vaikka hallituksen ykköspuolue on itseään syrjäseutujen puolueeksi aina vain väittävä keskusta. Tosin ainakin Pohjois-Suomen elinvoiman puolustaminen on kauniisti sanottuna muunneltua totuutta, jos tarkastellaan nyt konkreettisesti käsillä olevia asioita.
Pohjois-Pohjanmaa on kiistatta nuorten maakunta väestörakenteemme puolesta. Näin ollen koulutukseen liittyvät kysymykset ovat meille täällä erityiset tärkeät. Mutta mitä tekee hallituksemme? Seuraavassa esimerkkejä sen toiminnan hedelmistä.
Esimerkiksi täällä Pohjois-Pohjanmaalla Taivalkosken ja Pudasjärven ammatillista opetusta uhkaa lopetus. Yhteensä näissä yksiköissä on nyt noin 360 opiskelijaa ja 70 työntekijää. Pudasjärvellä ja Taivalkoskella saadaan muun muassa metsäpuolen oppia ja alaa opiskelleet työllistyvät hyvin. Näiden yksiköiden koulutuksen järjestää Oulun seudun ammatillinen koulutuskuntayhtymä Osekk, joka joutuu kohtaamaan 11 miljoonan euron leikkaukset eli määrärahoista on katoamassa noin 15 prosenttia. Osekk kärsisi koko maassa suhteellisesti eniten koulutusleikkauksista. Leikkaukset aiheuttavat luonnollisesti yt-neuvotteluita ja myös potkuja isolle määrää henkilökuntaa. Osekk on jo joutunut kolmen vuoden sisään vähentämään jo noin 200 henkilötyövuotta.
Ammatillisen koulutuksen leikkaukset vaikuttavat konkretisoituessaan vääjäämättä myös vientiin ja tavoitteeseen saada Suomen taloutta kuntoon muun muassa biotalouden konstein. Jos firmat eivät saa leipiinsä päteviä maanrakennusalan ammattilaisia, rekkakuskeja ja metsäkoneenkuljettajia, eivät talouden pyörät lähde pyörimään. Voi olla, että esimerkiksi Kemijärvelle kaavailtuun biojalostamoon ei saataisikaan osaavaa työvoimaa pohjoisesta. Ja kun työpaikkojen ohella koulutuspaikat katoaisivat, jäisi yhä useampi nuori vääjäämättä syrjäytymisuhan alle. Se tie on kaikille synkkä ja äärimmäisen kallis.
Leikkaukset ovat tulleet hallitusohjelmasta, joka on puolitoista vuotta vanha paperi. Kyseessä ei ole mikään salama kirkkaalta taivaalta. Kokoomuksen piittaamaton linja syrjäseutuja kohtaan ei ihmetytä, mutta keskusta ja perussuomalaiset ovat mainostaneet itsensä periferian asianajajina. Pohjois-Pohjanmaan ammatilliseen koulutukseen suuntautuvat leikkaukset osoittavat kuitenkin niidenkin todellisen asenteen. Se näyttää valitettavasti olevan järjen köyhyyttä täynnä.