Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kulkenut viime kuukausina skandaalista toiseen, eikä loppua tuntuisi näkyvän. Ensin saapui Talvivaaraa ja Terrafamea koskeva kohu, jossa epäiltiin että pääministeri olisi suosinut sukulaisiin. Tämän jälkeen pöydälle nousi hänen suhteensa toimittajiin, kun Sipilä lähestyi viime Ylen entistä uutistoimittaja Salla Vuorikoskea useilla viesteillä, joissa hän ilmaisi tyytymättömyytensä Vuorikosken ja Yleisradion toimintaan Terrafame-uutisoinnissa. Sipilä nousi jälleen otsikoihin, kun Iltalehti uutisoi pääministerin edistäneen lastensa osittain omistaman Chempolisin bisneksiä Intiassa.
Sipilä vieraili helmikuussa 2016 osana Team Finlandin vienninedistämisdelegaatiota Intiassa edistämässä suomalaisyritysten bisnesmahdollisuuksia. Team Finland -matkalle osallistui 17 yritystä. Yksi näistä oli oululainen Chempolis- yhtiö, joka onnistui solmimaan Intian kanssa sopimuksen biojalostamon rakentamisesta. Kaupan arvo on noin 110 miljoonaa euroa.
Eilisestä lähtien mediassa on pohdittu kovasti, minkä vuoksi pääministeriä tarvitaan kaupantekoon Intiassa, ja onko Sipilä luottamustehtävänsä puolesta esteellinen lobbaamaan lapsiensa bisneksiä. Sipilän lapset omistavat hänen itsensä perustaman Fortel Invest -sijoitusyhtiön kautta noin 5 - 8 prosenttia Chempoliksesta. Yhtiön suurimpia omistajia ovat Rousun perhe sekä pääministerin lähipiiriin kuuluva, oululainen it-miljonääri Juha Hulkko, joka omistaa 10 prosenttia biojalostusteknologiayhtiöstä. Sipilä itse luopui Fortel Investistä ja muista osakeomistuksistaan vuoden 2013 aikana.
Epäselvyydet eivät suinkaan loppuneet tähän. Eilen kävi myös ilmi, että TEKES (Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus) on tukenut Chempolista vuosina 2001 - 2011 yhteensä 10,8 miljoonalla eurolla, josta kuusi miljoonaa euroa on suoraa yritystukea ja 4,8 miljoonaa euroa tuotekehityslainaa. Tämä uutinen sai monet raivoihinsa. Tekesin Iltalehdelle toimittamien tietojen mukaan Chempolisin tuorein rahoituspäätös on vuodelta 2011, jolloin Tekes myönsi yhtiölle 1 840 000 euron suuruisen avustuksen.
Pääministeri myönsi myös itse samaisena vuonna yhtiölle 750 000 euron suuruisen hätälainan. Tämä ei kuitenkaan pelastanut talousvaikeuksissa kompuroinutta oululaisyritystä, vaan siirsi pelkästään vääjäämätöntä konkurssia muutamalla vuodella eteenpäin.
Tilanne parani vasta vuonna 2016, kun valtionyhtiö Fortum sijoitti Chempolikseen yli 6,4 miljoonaa euroa ja nousi samalla sen suurimmaksi omistajaksi 34 prosentin osuudellaan. Fortumin lisäksi myös keskustan Mauri Pekkariseen jatuulivoimatukiin läheisesti kytköksissä oleva finanssikonserni Taaleri(ent. Taaleritehdas Oyj) sijoitti yhtiöön neljä miljoonaa euroa. Ylen saamien tietojen mukaan Fortum alkoi valmistella sijoitusta samoihin aikoihin, kun Sipilä otti omistajaohjauksen pääministerin vastuulle.
Fortumin yhteiskuntasuhdejohtaja Arto Rätyn mukaan pääministerillä ei ollut sijoituksen kanssa osaa eikä arpaa. Keskustaan ja kokoomukseen vahvasti kytköksissä oleva Räty toimi aikaisemmin Suomen puolustusministeriön kansliapäällikkönä, kunnes puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) eväsi hänen jatkokautensa. Niinistön silloisten lausuntojen mukaan häntä painostettiin poliittisesti jatkamaan Rädyn sopimusta.
Luonnollisestikin kyseessä voi olla puhdas sattuma, vaikka välillä tuntuukin, että näitä sattumia on ollut viime aikoina vähän turhan monta.
Chempolis kertoi eilen Taloussanomille, että sillä ei ole kasassa vaadittavaa omaa rahoitusta 110 miljoonan euron biojalostamohankkeeseen Intiassa. Samassa yhteydessä kävi ilmi, että Chempolis oli tehnyt Intiaan toimitettavasta biojalostuslaitoksesta esisopimuksen jo vuonna 2014. Demokraatti -lehden saamien tietojen mukaan Sipilän vienninedistämismatkasta on tästä huolimatta tehty kantelu oikeuskanslerinvirastoon. Yksityishenkilön oikeuskanslerinvirastoon tekemässä kantelussa toivotaan, että ”pääministerin esteellisyys ja jääviys tutkitaan liittyen hänen virkatehtäviensä ohella harjoittamaan oman edun tavoitteluun.”
Pääministeri Juha Sipilä vastasi tiistai-illan A-studiossa hänen lähipiirinsä yritysomistusten ja hänen toimintansa pääministerinä aiheuttamiin kysymyksiin. Sipilä kiisti, että hänellä olisi ollut minkäänlaista vaikutusta hänen lastensa osin omistaman bioteknologiayritys Chempoliksen Intiassa solmimaan sopimukseen. Samassa yhteydessä hän totesi, että vienninedistämismatkoille yrityslistan kerää Finpro, eivätkä ministerit vaikuta delegaation kokoonpanoon.
Tosin Finpron viestintäpäällikkö Hetta Huittisen mukaan hekään eivät valitse vienninedistämismatkoille lähteviä yrityksiä, vaan yritykset päättävät siitä itse. Finpro valitsee pelkästään markkinoitavat toimialat yhdessä kohdemaan lähetystön sekä Suomen ulkoministeriön ja matkan vetävän ministeriön kanssa.
- Intiassa tottakai yritys itse huolehti siitä omasta esittäytymisestään näissä palavereissa, että näissä, öö, minä itse en tietenkään, eikä substanssikaan olisi siihen riittänyt, että olisin jotenkin palavereissa myynyt jotenkin yritystä, eikä tähän kyseiseen kauppaan minulla tietenkään ole vaikutusta, Ylen haastattelema Sipilä totesi.
Tapaamisesta julkaistu englanninkielinen raportti kuitenkin kertoo toista tarinaa. Raportissa mainitaan erikseen pääministerien keskustelleen myös Assamiin rakennettavasta biojalostamosta, joka tuottaa etanolia bambusta, ja arvostavan hankkeen etenemistä.
Ylen A-studiossa Sipilä muistutti myös, että hänen lapsillaan on omistuksia tasan kolmessa pienessä yrityksessä, joten kyse ei ole kovinkaan kummoisista omistuksista. Tosin hän unohti mainita sen, että kaksi näistä kolmesta yrityksestä on päätynyt lehdistön hampaisiin jääviysepäilysten vuoksi hänen pääministerikautensa aikana.
Kokoomuslainen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen on ilmoittanut luottavansa täysin Sipilän harkintakykyyn, vaikka hän painottaakin sitä, kuinka ministerillä itsellään on lähtökohtaisesti vastuu siitä, ettei jääviysepäilyjä pääsisi syntymään. Pääministerin kohdalla ei kuitenkaan ole kyse enää siitä, luottaako hänen ministerikollegansa häneen, vaan nyt puhutaan kansan luottamuksesta. Pääministerin on nautittava yleistä luottamusta puoluekantaa katsomatta.
Esteellisyys on toteutunut, mikäli ihmisillä tulee mieleen, että nyt vedetään kotiinpäin. Loppujen lopuksi sillä, vedettiinkö vai ei, on hyvin vähän tekemistä minkään kanssa. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että suoraan liike-elämästä ministeriksi pompannut miljonääri ei ole vieläkään oikein käsittänyt sitä, millaisen pestin hän oikein otti vastaan ja minkälaista ryhdikkyyttä häneltä odotetaan.
En suinkaan väitä pääministerin olevan paha ihminen ja henkilökohtaisesti iloitsen oululaisen Chempoliksen menestyksestä, mutta kyllä tässä kohta alkaa osumaan jo liian monta sattumaa yhdelle tontille.
Pääministeri Juha Sipilän olisi korkea aika ymmärtää, että sillä ei ole mitään väliä kuinka asiat todellisuudessa ovat, vaan pelkästään se merkitsee miltä ne näyttävät. Tänä vuonna sata vuotta täyttävän Suomen itsenäisen historian aikana yksikään pääministeri ei ole saanut yhtä paljon anteeksi kuin Juha Sipilä.
Lähde:Iltalehti