On kerrassaan ihmeellistä, että tieverkkojen ylläpito onnistui kymmeniä vuosia nykyisellä mallilla... mutta vuoden 2017 jälkeen ei enää onnistukaan, mikäli on uskominen liikenneministeri Anne Bernerin visiota tulevasta!
Tämä siis viitaten Anne Bernerin blogiin, jossa hän selventää kantojaan kaavailtuun tienkäyttömaksuun. Blogi löytyy täältä ja blogissaan Anne kirjoittaa seuraavaa:
”Lähtökohta on se, että julkinen raha ei riitä ylläpitämään tai kehittämään Suomen liikenneverkkoa. Jotta väyläverkoston ylläpito pysyisi kestävällä pohjalla, on sitä kehitettävä osana laajempaa palveluiden kokonaisuutta ja liiketaloudellisin perustein.
Suomen hallituksen tavoitteena on luoda suotuisa ympäristö digitaalisille palveluille ja uusille liiketoimintamalleille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että valtio edesauttaa lainsäädännön ja kokeilujen avulla innovaatioiden, palvelujen ja yritysten syntyä niillä markkinoilla, joiden toiminnassa julkishallinnolla on rooli. Tällainen on esimerkiksi liikenne. ”
- Niin ne ajat ovat muuttuneet vai ovatko?
Lienee pikemminkin selvää, että kyse on blogissa mainituista digitaalisista palveluista, joiden vuoksi asiaa kilvan ajetaan, eikä niinkään tieverkoston ylläpidosta tai sen kustannuksista. Tämä on aivan selkeästi luettavissa Anne Bernerin blogin rivien välistä, vaikka hän ei asiaa suoraan sanokaan. Autoilijoilta on siinä määrin kerätty erinäisiä maksuja, että ei luulisi olevan kovinkaan kummoinen temppu ohjata varoja tieverkkojen ylläpitoon sen sijaan, että luodaan massiivinen ja kankea ”muljaus”, jolla myllätään koko entinen järjestelmä nurin niskoin.
Vaikka nyt väitetään uuden mallin olevan vailla byrokraattisia muutoksia tai kielletään sen lisäävän autoilijoiden kokonaiskustannuksia niin totuus lienee kuitenkin täysin toinen – tämä kun on nähty aivan liian monta kertaa ennenkin, jotta väite olisi uskottava. Kaunopuheita kenenkään ei tulisi enää tässä vaiheessa uskoa!
Pitääkin kysyä keskustalta puolueena ja keskustalaisilta yleensäkin, mitä mieltä kenttäväki on tällaisesta ehdotuksesta?
Eikö ole käynyt mielessä, että keskusta on maaseudun puolue ja että maalla asuville autoilu on enemmän kuin elinehto? Väitän, että tällainen ehdotus ilmiselväksi rahastukseksi tarkoitetusta uudistuksesta on omiaan viemään kannatusta puolueelta erinäisille ääriryhmille tai vähintäänkin pitkälle vasemmalle.
Onko teidän mielestänne sopivaa, että hiljattain Suomen kansalaisuuden saanut yhden kauden ministeri sysää koko puolueen vuosikausien oppositiokierteeseen? Oman tiensä kulkijat eivät saa viedä menneessään koko puolueen keskeisintä ideologiaa ”maalaisten puolueena” - Sveitsin koneella alppikylän rinteille! Elämä on täällä ja nyt ja päätökset on tehtävä ihmisten ehdoilla - ihmisten mielipiteet huomioiden. Sitä kutsutaan demokratiaksi, vaikka tyranniaa nyt yritetäänkin. Tällaiselle uudistukselle kukaan ei antanut vaaleissa valtuutusta.
Aika näyttää, onko Annella tässä oma lehmä ojassa, kuten lastensairaalan tapauksessa vaikuttaa olleen, ainakin siltä osin, mitä tulee julkisuudessa puituihin lastensairaalan vuokrausjärjestelyihin. Ei olisi kovinkaan vaikeata olettaa, että tämän vaalikauden jälkeen syrjään vetäytyvä Anne Berner olisi jollakin tavalla kytköksissä kaavaillun muutoksen myötä liikennekaaresta tulovirtansa saaviin yhtiöihin – onhan hän hallitusammattilainen, jolla on varmasti mahdollisuus lyödä kortensa kekoon. Eihän Juha Sipilälläkään ”pitänyt” olla minkäänlaisia yhteyksiä Terrafameen, mutta oli silti! Rauha hänen muistolleen ensimmäisenä valtion päämiehenä, joka vaiensi Yleisradion!
Sen sijaan muulle keskustapuolueelle tämä on varma tapa sysätä itsensä hallituksesta paitsioon. Keskustalaisessa ryhmässä lienee syytä pohtia, minkälaisia aloitteita on soveliasta julkisesti ajaa. Kyseessä, kun on kuitenkin maaseudun ihmisten puolue, joiden elämä on kovasti autoista riippuvaista. Mitenköhän tällainen kilometrimaksu sopii Matti Maalaisen pirtaan - sitä sopii yhden jos toisen pohtia!