Viikon päästä Keskustalla on uusi puoluesihteeri ja varapuheenjohtajisto. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen täysin hukassa valintojeni kanssa. Ja tämä on sentään seitsemäs puoluekokoukseni.
En tiedä yhtään mitä asioita lopulta valinnassa painottaisin. Toki jotain ajatuksia on siitä millaisia henkilöitä johtopaikoille kaipaisin, mutten tiedä kuka ehdokkaistamme parhaiten ne saappaat täyttäisi. Ehdokkaissa on toki monta hyvää ja pätevää henkilöä.
Tarvitaanko peluria, vai suoraselkäisyyttä? Sellaista, jonka arvot ovat lähellä omaani vai sellaista joka saa jotain oleellista aikaan? Puoluejohdon tiimipelaajaa vai kentän ääntä. Talousosaajaa vai hyvää puhujaa? Poliitikkoa vai järjestöihmistä? Mitä virkaa iällä, sukupuolella, ammattitaustalla tai asuinpaikalla? Montako tuottajien puolesta puhujaa tarvitaan ja onko lopulta yhdelläkään vaikutusvaltaa muuttaa asioita?
Vaikka noiden kysymysten perusteella saisin ehdokkaat omaan paperiini jonkinlaiseen järjestykseen, ratkaiseva tekijä silti puuttuu. En ole saanut vastauksia ehdokkaille esittämiini talouskysymyksiin. Tiedän, että ehdokkaana aika loppuu kesken. On kierrettävää, kirjoitettavaa, paneelia, haastattelua ja vielä se muu elämä päälle.
Ehkä olen vuosien saatossa tullut pessimistisemmäksi, onko henkilövalinnoilla käytännön politiikkaan juurikaan vaikutusta. Valitsemmeko vain mielikuvien perusteella sopivia napinpainajia ja pelkkiä äänitorvia?
Joka tapauksessa kaipaisin sekä politiikan tekemiseen että kampanjoihin enemmän sisältöä ja syvällisempää otetta. Toki jokainen puhuu itselleen tärkeistä asioista kampanjassaan ja nostaa esiin niitä asioita joihin haluaa vaikuttaa ja suurin osa tekee sen uskoen siihen mitä sanoo ja tekee. Lupaukset ja omat teemat on kumminkin jälkikäteen helppo rikkoa perustellen päätöksiä keinojen puuttumisella, huonolla ajankohdalla tai vaikkapa sitten monen puolueen kanssa tehdyllä yhteisellä hallitusohjelmalla.
Olisi kumminkin huomattavan paljon helpompi pitää lupaukset, jos ihmiset tietäisivät miten henkilöt tai puolueet ajattelevat talouden toimivan: Mistä raha tulee, kuinka se syntyy ja millä poliittisilla keinoilla rahatalouteen voidaan vaikuttaa. Ja mikä vaikutus toimilla on koko kansantalouteen - ei vain yrityksien talouteen.
Joko Keskustalta ja keskustalaisilta puuttuu suurempi ja syvällisempi talouslinja ja -näkemys, tai sellainen on, mutta emme sitä halua ääneen kertoa. Onko siis puoluejohtotyrkkujen osalta kyse siitä, ettei heillä ole talousnäkemystä vai siitä, etteivät he sitä halua kertoa?
---
Puoluesihteeriehdokkaat Mari Kokko, Riikka Pirkkalainen, Jouni Ovaska, Olli Riikonen , Sami Kilpeläinen sekä varapuheenjohtajaehdokkaat Katri Kulmuni, Hannakaisa Heikkinen, Juha Rehula, Hanna Huttunen, Anne Kalmari, Antti Kurvinen, Anniina Ruottu:
Millaisen talousnäkemyksen jaat? Kuinka talous mielestäsi toimii ja kuinka sen tulisi toimia? Ja mikä olisi sinun roolisi talousasioissa ja talouspolitiikassa, jos tulisit valituksi puoluesihteeriksi/ varapuheenjohtajaksi? Mihin asioihin ja millä tavalla haluaisit ja millä keinoin pyrkisit vaikuttamaan? Entä ketä/ mitä tahoja kuuntelette talousasioissa ja miksi?